Menu

BIMHUIS 50 Legacy

Ernst Reijseger: Picture This

Speciale avond rondom het universum van cello-virtuoos met groots ensemble.

Als onderdeel van onze Legacy-serie is het hoog tijd om cellist en componist Ernst Reijseger in het zonnetje te zetten. En dat is niet moeilijk met zo’n staat van dienst: Reijseger voorzag 12 Werner Herzog-films van muziek en nam meer dan 200 albums op met musici van ver uiteenlopende disciplines.

De La Times noemt Reijseger een Genre Bender. Als improviserend cellist is hij creatief partner van theatermakers, dichters, dansers, schilders, beeldhouwers en fotografen. Met Oscar Isaac en o.a. Keegan Michael Key speelde en verzorgde hij in 2017 de muziek voor Shakespeare’s Hamlet in NYC. Zijn connectie met onze zaal is niet gering; hij speelde al in de openingsmaand van oktober 1974 in het eerste BIMHUIS aan de Oudeschans. Inmiddels heeft hij meer dan 150 keer op ons podium gestaan met o.a. Theo Loevendie, ICP, Clusone Trio, Gerry Hemingway en Sean Bergin. Steeds blijft de muziek van deze Boy Edgar Prijswinnaar onvoorspelbaar.

Zo ook deze avond. Een twaalfkoppig wendbaar ensemble onder de titel Picture This, een naam die refereert aan de verbeelding en de films waarvoor Reijseger componeerde en musici bij elkaar bracht van over de hele wereld. Reijseger verenigt hoogvliegende solisten die tegelijk goede ensemblespelers zijn.

Reijseger werkt al 20 jaar samen  met pianist Harmen Fraanje en zanger Mola Sylla. Bassist Mats Eilertsen en percussionist/drummer Thomas Strønen, waar Reijseger twee albums mee maakte, voegen zich ook bij het ensemble. Met accordeonist Luciano Biondini heeft Reijseger vaak het podium gedeeld, en Werner Herzog-films opgenomen. Violist Mario Forte is een recente collega, die in 2018 de eerste prijs won in de Zbigniew Seifert String Competition, waarmeer Reijseger als duo optreedt.. Alan ‘Gunga’ Purves en Ernst Reijseger spelen al bijna even lang samen als het bestaan van het BIMHUIS. En tot slot verbergt deze bezetting een strijksextet door violist Jeffrey Bruinsma, cellisten Geneviève Verhage en Djoeke Klijzing, leidend tot een mix van klank en instant composition die de verbeelding voedt.

Mola Sylla vocaal, Mario Forte viool, Jeffrey Bruinsma viool, Ernst Reijseger cello, Geneviève Verhagen cello, Djoeke Klijzing cello, Luciano Biondini accordeon, Harmen Fraanje piano, Mats Eilertsen contrabas, Thomas Strønen drums, Allen ‘Gunga’ Purvis drums/percussie


Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
za 26 oktober 2024
Ernst Reijseger: Picture This
tickets