Menu

Yellowjackets

Legendarische Grammy-winnaars die de trend hebben gezet voor cross-overs tussen jazz, funk, fusion en rock.

In de afgelopen halve eeuw hebben The Yellowjackets nooit stilgestaan. De Amerikaanse band kwam uit de startblokken in een rockbezetting en putte inspiratie uit jazz en funk. Tegelijk had de groep invloed op nieuwe ontwikkelingen in de pop, r&b en hiphop. De viermansformatie, die meerdere Grammy Awards won, bracht onlangs een dertigste album uit, Parallell Motion. Ook deze staat weer vol muzikale ontdekkingsreizen die gekenmerkt worden door steady grooves en virtuoze wendingen.

Vanaf het prille begin is Russell Ferrante de constante factor op piano en keyboards. Sinds de jaren tachtig wordt de drumkruk met tussenpozen bezet door Will Kennedy. Saxofonist Bob Mintzer kwam er in 1990 bij en kreeg steeds meer invloed op het geluid van de band als componist en arrangeur. Bassist Dane Alderson, de jongste telg in de Yellowjackets-clan, is alweer bijna een decennium lid.

‘Filled with wisdom and short on gimmicks. It’s comforting to hear musicians that have nothing to prove, but lots to share’ (Jazz Weekly).

Russell Ferrante toetsen, Bob Mintzer sax, Dane Alderson bas, William Kennedy drums