Menu

BIMHUIS Productions: Close Distance

Hoe treed je op in een tijd waarin samen beleven haast onmogelijk is? Vier makers zoeken een antwoord op die vraag in een nieuwe serie van BIMHUIS Productions.


Muziek gaat vaak over collectiviteit, schrijven voor en met elkaar en over samen spelen. Muziek gaat ook over het hier en nu: een live show is praktisch niet te overtreffen. Maar dat is allemaal anders geweest tijdens de COVID-19 pandemie. Daarom heeft BIMHUIS Productions toentertijd vier makers uitgenodigd om na te denken over hoe nieuwe verbindingen met de wereld te maken. Ga je juist bestaande verbindingen verdiepen of leg je hele nieuwe lijnen aan? Door middel van nieuw werk zijn deze vier musici op zoek gegaan naar nieuwe oplossingen. In Close Distance hebben de musici nieuw werk ontwikkeld, uitgevoerd en zijn in gesprek gegaan met onze programmeur, Frank van Berkel, in de Close Distance Podcast.

Guy Salamon Group (20 november, 2021)

In de band van drummer Guy Salamon zijn invloeden te bespeuren van o.a. Charles Mingus, Willem Breuker, maar ook van folkmuziek uit de Balkan en Israël. Aanstekelijk swingende, theatrale muziek die strak gecomponeerd is en tegelijkertijd voldoende ruimte overlaat voor improvisatie. Voor Close Distance maakte Guy Salamon Group een steeds maar ontvouwend en onthullend muzikaal verhaal.

Reinier Baas (5 februari, 2021)

Reinier Baas staat niet alleen bekend als meestergitarist, maar ook als componist die met verrassende projecten op de proppen komt. Zoals de surrealistische opera ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’, waarvoor hij samenwerkte met sopraan Nora Fischer en striptekenaar Typex. Of het album ‘Mokum in Hi-Fi’, een ode aan Amsterdam met saxofonist Ben van Gelder. Reinier was als solist te gast bij het Metropole Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en de WDR Big Band, schreef een symfonisch werk voor het orkest Pynarello, en is als gitarist onder meer actief in de punkjazz-groep Bughouse met Benjamin Herman en in een trio met Ben van Gelder en drummer Han Bennink. Reinier’s presenteert voor Close Distance zijn Relief Party: “Een hoopvolle vooruitblik op een toekomst waarin sociale promiscuïteit en fysieke nabijheid weer mogelijk zijn, en dit uitbundig wordt gevierd.”

Luister hier naar een gesprek tussen Reinier Baas en de programmeur van BIMHUIS, Frank van Berkel. Ook te vinden in andere podcast apps.


Tony Roe (24 juni, 2021)

Tony Roe timmert al een tijdje aan de weg als toetsenist, componist en sounddesigner. Sinds zijn afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam in 2009 zoekt hij naar nieuwe manieren om muziek te maken. Zo gebruikt hij visuals en andere media die volledig interactief met de muziek zijn om te improviseren. Ook voor zijn pianotrio Tin Men and the Telephone integreert Roe multimedia-elementen in de shows; het publiek kan bijvoorbeeld tijdens een concert via een app de muziek beïnvloeden. Dit leidde tot unieke samenwerkingen met onder andere het Metropole Orkest. Tijdens de eerste lockdown creëerde Roe samen met Tin Men een volledige interactieve voorstelling, waarbij het publiek vanaf thuis mee kon doen via een app en andere technologieën. Speciaal voor Close Distance schreef Tony nieuw werk én trad hij voor het eerst solo op. Piano. aangevuld met modulaire synthesizers en interactieve visuals, gemaakt door Marcel Wierckx.

Luister hier naar een gesprek tussen Tony Roe en de programmeur van BIMHUIS, Frank van Berkel. Ook te vinden in andere podcast apps.


David Kweksilber (26 juni, 2021)

In antwoord op Close Distance ontwikkelde en presenteerde componist/musicus David Kweksilber ‘PANDOCHEION’. Een zinderende variant op een Griekse Tragedie, die reflecteert op prangende actuele vraagstukken. Een performance-en-suite, in samenwerking met beeldend kunstenaar Merijn Bolink en tekstschrijver Ivan Peroti over de beleving in afzondering en het verlangen naar een gedeelde beleving. PANDOCHEION (vertaald: herberg) speelde zich af in verschillende zalen tegelijk: de concertzaal van het BIMHUIS en de naburige zalen van het Muziekgebouw. Gedurende vijf delen verschenen de performers in drie zalen, waarbij een ‘leading voice’ vanuit een aparte ruimte wordt gestreamd in beeld en geluid. Elke zaal ervoer een uniek samenspel tussen de steeds wisselende ‘leading voices’ en performers.

PANDOCHEOIN (2021):
1. Panmixie
2. Pandocheion
3. Pandemonium
4. Pantomime Pangolin
5. Panacee/Panorama

Luister hier naar een gesprek tussen David Kweksilber en de programmeur van BIMHUIS, Frank van Berkel. Ook te vinden in andere podcast apps.


Close Distance is mede mogelijk gemaakt met de steun van Ammodo.