Menu

DOEK FESTIVAL #20: THE ART OF THE OUTSKIRTS

THE AMBUSH PARTY | OAONTI | TEUN VERBRUGGEN / NATE WOOLEY / JOZEF DUMOULIN / INGEBRIGT HÅKER FLATEN

Twee avonden vol muzikale avonturiers uit de rafelranden van Berlijn, Brussel en Amsterdam.

Doek Festival onderstreept dit jaar het belang van creatieve vrijplaatsen in de stad en het ondersteunen van de nieuwe generatie lokale kunstenaars. Onder het motto The Art of the Outskirts vinden er uitwisselingen plaats tussen improviserende musici uit de randen van Berlijn, Brussel en Amsterdam. Tijdens het festival zijn er een week lang activiteiten in De Ruimte, Zaal 100 en Sexyland en maar liefst twee concertavonden bij ons. Op deze tweede avond treden drie groepen op, afgewisseld door duo’s met illustere gasten als Nate Wooley en Ingebrigt Håker Flaten.

THE AMBUSH PARTY

The Ambush Party is een geval apart binnen de Amsterdamse impro-scene, een internationale viermansformatie met een unieke bezetting: de fluwelen saxofoonklank van Natalio Sued, de lyrische cello van Harald Austbø, het percussieve pianospel van Oscar Jan Hoogland en de onvoorspelbare, krachtige en tegelijk melodieuze drums van Marcos Baggiani. Zij wisselen vrije improvisatie af met traditionele cumbia, composities van Misha Mengelberg en eigen werk. En dat klinkt ‘als een dierentuin na sluitingstijd’, volgens het gezaghebbende jazzmagazine Downbeat.

POOL DUO MICHAEL MOORE/JOZEF DUMOULIN
OAonTI

OAonTI staat voor Old Adam on Turtle Island, de band die vernoemd is naar een reeks composities van John Dikeman. De Amerikaanse tenorsaxofonist is al jarenlang spilfiguur in de Amsterdamse impro-scene en vormt dit kwartet samen met pianist Marta Warelis, drummer Sun-Mi Hong en contrabassist Aaron Lumley. Eigen composities vormen het uitgangspunt voor hemelbestormende vrije improvisaties, betoverende klankexploraties en fascinerende grooves. De groep is een voortzetting van Juniper Fields met Frank Rosaly op drums, dat het album Sunday at De Ruimte uitbracht op het label Doek RAW.

POOL DUO WILBERT DE JOODE/ANTONIO BORGHINI
TEUN VERBRUGGEN – NATE WOOLEY – JOZEF DUMOULIN – INGEBRIGT HAKER FLATEN PRESENTEREN ‘KAMI’

Dit illustere gezelschap heeft een voorgeschiedenis: alle vier de leden maakten ooit deel uit van The Bureau of Atomic Tourism, het transcontinentale sextet rond toetsenist Jozef Dumoulin en drummer Teun Verbruggen. Deze steunpilaren van de Brusselse scene brengen nu een nieuw album uit met de Amerikaanse trompettist Nate Wooley en de Noorse bassist Ingebrigt Håker Flaten. De titel Kami verwijst naar geesten of heilige krachten uit de Japanse mythologie. Niets gaat te ver voor deze onverschrokken geluidsavonturiers, die door improvisatie voortdurend hun grenzen verleggen.

LATE NIGHT DANCING: THE AMBUSH PARTY

THE AMBUSH PARTY
Natalio Sued tenorsaxofoon, klarinet, zang, Harald Austbø cello, zang, Oscar Jan Hoogland piano, Marcos Baggiani drums

MICHAEL MOORE/JOSEPH DUMOULIN
Michael Moore saxofoon, Jozef Dumoulin toetsen

OAONTI
John Dikeman tenorsaxofoon, Marta Warelis piano, Aaron Lumley contrabas, Sun-Mi Hong drums

WILBERT DE JOODE/ANTONIO BORGHINI
Wilbert de Joode contrabas, Antonio Borghini contrabas

TEUN VERBRUGGEN – NATE WOOLEY – JOZEF DUMOULIN – INGEBRIGT HAKER FLATEN PRESENTEREN ‘KAMI’
Nate Wooley trompet, Jozef Dumoulin piano, Ingebrigt Håker Flaten contrabas, Teun Verbruggen drums