Menu

BIMHUIS TV LIVE

Spring Streams Livestream Festival – Dag 2

Duik het nieuwe voorjaar in met kersverse droomduo’s, live en streaming vanuit het BIMHUIS.

Deze show wordt live gestreamd op BIMHUIS TV en is te volgen op YouTube en Facebook.

Voor iedereen die toe is aan een positief geluid, om samen de lente te vieren en elkaar een hart onder de riem te steken is er Spring Streams. Maar liefst 24 musici vormen met elkaar twee avonden lang droomduo’s en wijden de lente in onder het motto The Rite of Spring met optredens van dertig minuten. Of het nu gaat om jonge helden, internationaal geroemde performers, impro-veteranen of unieke outsiders, eensgezind gaan zij de uitdaging aan om een nieuw geluid te laten horen. Op de eerste avond spelen de volgende duo’s:

Oene van Geel/Albert van Veenendaal
Fuensanta Méndez/Han Bennink
Ernst Glerum/Timothy Banchet
Sanem Kalfa/Marta Warelis
Sun-Mi Hong/Tristan Renfrow
Joris Roelofs/Bram van Sambeek

OENE VAN GEEL/ALBERT VAN VEENENDAAL
Pianist Albert van Veenendaal en altviolist Oene van Geel kennen elkaar al vele decennia. Het begon toen Oene in zijn tienerjaren bij de net afgestudeerde Albert op pianoles kwam en daar voor het eerst het vuur en de magie van het improviseren voelde. Ze vonden elkaar terug in vele formaties waarbij ze beiden ontdekking, openheid en communicatie als uitgangspunten voorop hadden staan. Als duo richten ze zich op eigen werk en beeldende improvisaties.

FUENSANTA MÉNDEZ/HAN BENNINK
Poëzie en volksmuziek zijn belangrijke elementen in de composities van zangeres/contrabassiste Fuensanta Méndez, geboren en getogen in Mexico en tegenwoordig gevestigd in Nederland. Als improvisator treedt ze nu op met Nederlands avontuurlijkste drummer, Han Bennink. Al sinds zijn revolutionaire samenwerking met Misha Mengelberg in de jaren zestig kiest hij regelmatig de duo-vorm, bijvoorbeeld met Irène Schweizer, Dave Douglas en Terrie Ex.

ERNST GLERUM/TIMOTHY BANCHET
Contrabassist Ernst Glerum en pianist Timothy Banchet treden voor het eerst op als duo, met een programma geïnspireerd op de vervlogen sound van de darmsnaar. Verwacht opgewekte tempostukken met verwijzingen naar bassisten als Wendell Marshall, Jimmy Blanton en Oscar Pettiford.

SANEM KALFA/MARTA WARELIS
Alsof honderden mensen eensgezind in gebed zijn voor hetzelfde: deze verstilde en tegelijk intense sfeer roept dit gloednieuwe duo op. Zangeres Sanem Kalfa en pianiste Marta Warelis nemen je mee op een reis in geluid waarbij allerlei emoties verkend worden, met behulp van verrassende klanken en technieken.

SUN-MI HONG/TRISTAN RENFROW
Dit nieuwe duo van drummers Sun-Mi Hong en Tristan Renfrow richt zich op de oeroude, oorspronkelijke expressievorm: ritme, in allerlei excentrieke verschijningsvormen. Puur geïmproviseerd, explosief van karakter en niet gehinderd door genres of andere barrières.

JORIS ROELOFS/BRAM VAN SAMBEEK
Basklarinettist Joris Roelofs werd als jazzmusicus opgeleid, onder meer in New York, en raakte gefascineerd door zowel bigbands als klassieke orkesten. Nu vormt hij een duo met de fagottist Bram van Sambeek, die al even ruimdenkend uit de hoek komt met een repertoire dat zowel Vivaldi als Metallica omvat. Hun instrumenten, basklarinet en fagot, passen uitstekend bij elkaar en de twee werkten dan ook eerder samen aan Joris Roelofs’ composities Nietzsche Serenade en Truth and Lies, beide gebaseerd op de filosofie van Nietzsche.

Oene van Geel/Albert van Veenendaal altviool/piano
Fuensanta Méndez/Han Bennink zang & bas/drums
Ernst Glerum/Timothy Banchet bas/piano
Sanem Kalfa/Marta Warelis zang/piano
Sun-Mi Hong/Tristan Renfrow drums/drums
Joris Roelofs/Bram van Sambeek basklarinet/fagot

Presentatie en interviews door Koen Schouten