Menu

Reinier Baas & Ben van Gelder / Kit Downes solo

Drie jazzvernieuwers, geestverwanten én podiumbeesten: ‘ECM recording artist’ Kit Downes (solo piano), gevolgd door het duo Ben van Gelder (altsax) en Reinier Baas (elektrische gitaar).

Dit concert wordt uitgezonden via Bimhuis Radio

Deze vernieuwers van de Europese jazz hebben elkaar gevonden: pianist/organist Kit Downes en gitarist Reinier Baas gaven eerder dit jaar een spectaculaire improvisatieset in het BIMHUIS-café en altsaxofonist Ben van Gelder was te gast op het BIMHUIS-podium bij Enemy, het trio met Kit. Nu geeft Kit eerst een solo-optreden op piano, gevolgd door een duo-optreden van Reinier en Ben.

De Britse pianist Kit Downes kreeg veel waardering voor zijn recente solo-album Obsidian op ECM Records, waarop hij diverse kerkorgels bespeelt. Reinier Baas en Ben van Gelder spelen al tien jaar samen, en stonden in allerlei formaties meer dan 200 keer met elkaar op het podium. Zo vormen zij een trio met drumlegende Han Bennink, en brachten ze onlangs het album Smash Hits uit in een samenwerking met het Metropole Orkest, met wie zij dit jaar op het North Sea Jazz Festival staan. Het afgelopen jaar tourden zij als duo in Europa, Groot-Brittannië, Indonesië, Australië en Nieuw Zeeland. Baas en Van Gelder spelen voornamelijk eigen composities, die bij vlagen abstract, vaak orkestraal en meestal dansbaar klinken. Hun werk als duo verschijnt dit jaar voor het eerst op plaat.

Reinier Baas & Ben van Gelder
Ben van Gelder altsax, Reinier Baas gitaar

Kit Downes Solo
Kit Downes piano