Menu

VOORPREMIÈRE NORTH SEA JAZZ COMPOSITIEOPDRACHT 2022

Marike van Dijk

Vrije NN North Sea Jazz Festival compositieopdracht voor veelbelovende saxofonist, arrangeur en componist.

Elk jaar verstrekt het NN North Sea Jazz Festival een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist, arrangeur en componist Marike van Dijk.

Marike van Dijk (1982) studeerde aan conservatoria in zowel Rotterdam als Amsterdam en vertrok erna naar New York. Daar werd ze opgeleid aan de befaamde Manhattan School of Music en ontving een beurs voor New York University, waar ze studeerde bij pianist/arrangeur Gil Goldstein. Hij zegt over zijn voormalige pupil en haar album The Stereography Project uit 2018: “Marikes stijl heeft een organische kwaliteit, is gebalanceerd en lijkt combinaties en ratio’s te bevatten die gebaseerd zijn op de natuur. Ik vind haar muziek zeer intuïtief en voel dat ze eerlijk is. Dit album is maar één stap in haar toekomende lange carrière van componeren.” In haar jeugd heeft Van Dijk veel in bigbands en orkesten gespeeld, wat resulteerde in het oprichten van haar eigen grote ensemble The Stereography Project. Daarnaast treedt ze op met diverse kleinere groepen en werkt aan meerdere interdisciplinaire projecten.

De jury van de compositieopdracht, bestaande uit Frank Bolder (North Sea Jazz, programmeur), Robbert Kamphuis (Jazz in Wageningen, programmeur) en Vera Vingerhoeds (Jazz Connaisseur en voorheen programmamaker) was unaniem in haar besluit. Ze is van mening dat Van Dijks composities de juiste balans hebben tussen gecomponeerde muziek en ruimte voor improvisatie en swing. De jury hechtte groot belang aan deze voor de jazz zo kenmerkende elementen.

De compositieopdracht North Sea Jazz kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging van Jazz en Improvisatiepodia (VIP) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

Marike van Dijk saxen, Ben van Gelder sax/fluit, Louk Boudesteijn trombone, Amber Docters van Leeuwen cello, Keisuke Matsuno gitaar, Jozef Dumoulin toetsen, Ruben Samama bas, Ted Poor drums, Joost Kroon drums