Menu

Gedichten van de Torenkamer

Maartje Meijer met Ingmar Heytze

Pianiste/zangeres Maartje Meijer en haar jazzgroep zetten bekende Nederlandstalige gedichten op muziek. Samen met hen draagt Ingmar Heytze voor uit zijn nieuwste poëziebundel. Vooraf: hoornist Morris Kliphuis (Kapok, Kyteman Orchestra).

Kort geleden sloot Maartje Meijer zich vijf dagen op in het Torenkamertje van VondelCS. Toen ze er weer uitkwam had ze een aantal van de meest geliefde Nederlandse gedichten op muziek gezet, van onder anderen Herman Gorter, Joost Zwagerman en Rutger Kopland. In het Concertgebouw presenteerde ze het resultaat, de EP Gedichten van de torenkamer. Rond die tijd verscheen ook Ik wil je iets moois vertellen, de nieuwste bundel van dichter Ingmar Heytze. Samen met Maartje Meijer en haar band vertolkt hij een selectie gedichten hieruit.

Dat Maartje Meijer zich bewezen heeft als jazzpianiste, zangeres én songwriter blijkt wel uit de reacties op haar vorige album Inner Circle, dat geproduceerd werd door Jesse van Ruller. ‘Haar mengeling van jazz en pop is spannend en dat komt vooral door haar kwaliteiten op het gebied van arrangeren,’ schreef Heaven. ‘Ze weet accenten te kiezen die gezegend zijn met een flinke dosis vernuft.’ Ook buitenlandse magazines kwamen met lovende recensies.

Dichter Ingmar Heytze bracht vele poëziebundels uit. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2016 verscheen zijn verzamelbundel Voor de liefste onbekende, met daarin bijna al zijn gedichten (gepubliceerde én ongepubliceerde). Tussen 2009 en 2011 was Ingmar Heytze officieel stadsdichter van Utrecht.

Vooraf een optreden van Morris Kliphuis, een van de weinige jazzhoornisten ter wereld. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl op dit van oorsprong klassieke instrument, door middel van met bijzondere technieken en elektronica. In elk solo-optreden creëert hij een uniek, hypnotiserend klankuniversum. Kliphuis speelde op grote pop- als jazzfestivals, onder meer met Kyteman Orchestra en met zijn band Kapok, waarmee hij een Edison won.

‘Haar stem is open en zuiver, haar piano kristalhelder’ (Mpodia over Maartje Meijer).

Morris Kliphuis Solo
Morris Kliphuis hoorn

Maartje Meijer met Ingmar Heytze
Maartje Meijer zang/piano, Ingmar Heytze voordracht, Mete Erker tenorsax/basklarinet, Jeffrey Bruinsma viool, Clemens van der Feen bas

After

DJ Captain Fisherman’sPants, Certified Soul Seeker of Sound