Menu

Libérica

Spaanse mix van flamenco en jazz met een stem die je niet onbewogen laat.

Je kunt wel zeggen dat de Spaanse jazz de eigen flamenco-traditie volledig heeft omarmd. Tegenwoordig laten musici beide stijlen met liefde versmelten tot een nieuw geluid. Een lichtend voorbeeld hiervan is contrabassist Manel Fortià. Met zijn kwintet Libérica combineert hij traditionele Catalaanse zang, flamenco en jazz. De melancholieke stem van Pere Martínez gaat hier samen met de improvisaties van saxofonist Eva Fernández, voortgedreven door een opzwepende ritmesectie.

De Spaanse contrabassist Manel Fortià woonde korte tijd in New York, waar hij samenwerkte met grote jazzmusici als Dave Liebman, Ari Hoenig en Chris Cheek. Terug op zijn geboortegrond liet Manel zijn ervaring los op het Catalaanse repertoire. In zijn composities zoekt hij naar overeenkomsten tussen traditionele Catalaanse songs en flamenco, door middel van jazz. Daarbij staat hij volledig achter de overtuiging dat een volkstraditie alleen kan overleven als die vernieuwing toelaat.

EJN Green Pilot Tour

Libérica neemt deel aan de Green Pilot Tour, een project van Europe Jazz Network (EJN) medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het Creative Europe-programma 2022-2024. Het doel van de Green Pilot Tour is duurzaamheid, eerlijke vergoeding, inclusie en genderevenwicht bij concerttournees.

Pere Martínez zang, Eva Fernández saxofoon, Max Vilavecchia piano, Manel Fortià bas, Oriol Roca drums