Menu

Late Show: Kika Sprangers & Pynarello

Getalenteerde saxofoniste verbindt jazz met klassieke strijkers. ‘Betoverend mooi’ (NRC).

Verzoening is het belangrijkste thema van No Man’s Land, het programma dat Kika Sprangers eerder al presenteerde op het Grachtenfestival en nu te bewonderen is in een nieuwe versie, met de strijkers van het gerenommeerde ensemble Pynarello. Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort de saxofoniste tot een van de belangrijkste nieuwe stemmen van de Nederlandse jazz.

Het spel van Kika draait om het samenbundelen van kwetsbaarheid en kracht. Een visie die zich uit in een voorliefde voor onorthodoxe bezettingen en spanningsbogen van symfonisch volle passages tot beladen stiltes. Haar eerste liefde is jazz, maar haar inspiratie, zoals te horen in haar werk met Pynarello, ligt zeker ook bij twintigste-eeuwse componisten als Maurice Ravel en Arvo Pärt.

‘Betoverend mooi. Haar stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties’ (NRC over Kika Sprangers & Pynarello, *****).

BIMHUIS & Corona