Menu

Jodi Gilbert’s Rara Avis & The Voice is the Matter

Zangeres en stemkunstenaar Jodi Gilbert is de verbindende factor tussen deze improviserende ensembles.

Jodi Gilbert is een vaste waarde in de Amsterdamse improvisatie-scene, als vocalist in formaties als All Ellington en Spoon 3. De geboren Amerikaanse werd opgeleid als danseres, actrice en zangeres. In New York werkte ze samen met onder anderen Meredith Monk en in Nederland met onder meer Orkater en ICP Orchestra. In dit dubbelconcert maakt ze deel uit van twee groepen: Rara Avis en The Voice Is the Matter.

In het trio Rara Avis (zeldzame vogel) zingt Jodi Gilbert eigen teksten naast werk van schrijvers als Jeanette Winterson, Annie Proulx en Hafez. Albert van Veenendaal is een doorgewinterd improvisator op piano en Tineke de Jong is een klassiek geschoold violiste met een hang naar vrijheid in spel. Zoals de naam doet vermoeden staat het ensemble voor een zeldzame en wonderbaarlijke wereld van transparante klanken, waarin regels poëzie als een zwerm vogels door de geluidswereld vliegen.

The Voice Is the Matter wisselt grillige stemimprovisaties en associatieve klankpoëzie af met onder meer Slavische en Keltische volksmelodieën en onvervalste jazz. Rietblazer en componist Michael Moore zorgt voor ontroerende melodieën. In alle vormen en stijlen klinkt een emotionele band door tussen de muziek en de musici, die een intieme band willen scheppen met de luisteraar. Het resultaat kan zowel afwisselend als toegankelijk klinken.

Rara Avis:
Jodi Gilbert zang, Tineke de Jong viool, Albert van Veenendaal geprepareerde piano

The Voice is the Matter
Jodi Gilbert zang/dulcimer, Michael Moore klarinet, basklarinet, altsax, Kristján Tryggvi Martinsson piano, accordeon, Omer Govreen bas