Menu

Jasper Blom Quartet + Bert Joris en Nils Wogram

Concert rond het dubbelalbum Polyphony van Nederlandse all-starband met als speciale gasten de Vlaamse stertrompettist Bert Joris en het Duitse trombone-fenomeen Nils Wogram.

Het gebeurt niet elke dag dat de Belgische trompetlegende Bert Joris en de Duitse alleskunner op trombone Nils Wogram op één avond te horen zijn met een Nederlandse topbezetting. Het Jasper Blom Quartet (met Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink) presenteert het live in het BIMHUIS opgenomen dubbelalbum Polyphony, uitgebracht door het Londense Whirlwind Recordings. De reacties in de internationale pers zijn enthousiast, met lovende recensies op o.a. Stereogum en All About Jazz.

De term ‘polyfonie’ (meerstemmigheid) is een mooie metafoor voor de twee gastsolisten die meedoen aan dit project, maar ook voor de meerstemmige composities en het flexibele samenspel dat deze band kenmerkt. Polyphony bestaat uit twee live-opnames: het eerste deel is geïnspireerd op het werk van middeleeuwse Vlaamse polyfonisten en bevat als uitgangspunt dromerige Middeleeuwse melodieën die door elkaar verweven zijn, met in een glansrijke hoofdrol het melancholieke spel van Bert Joris.

In het tweede deel met Nils Wogram krijgt polyfonie een andere betekenis. De aanpak is vrijer, soms worden de composities uit elkaar getrokken om vervolgens weer te worden opgebouwd. Melodieën worden door verschillende instrumenten overgenomen en buitelen over elkaar heen. Het vrije en onderzoekende spel van trombonist Nils Wogram is de perfecte aanvulling op de gretige en flexibele speelstijl van de band.

Jasper Blom tenorsax, Bert Joris trompet, Nils Wogram trombone, Jesse van Ruller gitaar, Frans Jan van der Hoeven bas, Martijn Vink drums

After

DJ Phonautogram