Menu

dubbelconcert | Albumpresentatie

George Dumitriu: Monk on Viola | Undercurrent Orchestra

Spannende filmische jazz, voorafgegaan door Monk-variaties op altviool.

Undercurrent Orchestra bestaat uit zes topspelers uit Amsterdam. Hun interacties leveren een breed spectrum op, van dromerige soundscapes tot stevige grooves en vlammende improvisaties. Aan de basis liggen de composities van bandleider, saxofonist en klarinettist Iman Spaargaren. Het album Everything Seems Different (Zennez Records) is een reactie op de pandemie en alle gevoelens die daarbij vrijkwamen: angst, hoop, verveling, inspiratie, treurnis en blijdschap.

Voorafgaand aan de albumpresentatie van dit ensemble geeft altviolist George Dumitriu een solo-performance. In zijn programma Monk on Viola volgt hij de thema’s van Thelonious Monk, enerzijds nauwgezet en precies en anderzijds spontaan en geïmproviseerd. George Dumitriu wordt gewaardeerd om zijn onderzoekende spel en zijn gebruik van bijzondere technieken. Na gitaar en viool focuste hij zich op altviool door werk te bestuderen van Ligeti, Bach, Enescu, Sjostakovitsj en Chatsjatoerjan.

Over het Undercurrent Orchestra: “Zo fraai als de hoes is ontworpen, zo elegant klinkt de muziek. Zoals het een Nederlandse band betaamt, is relativerende humor nooit ver weg.” (Ken Vos, Jazzism)

Over Monk on Viola: “Het moge duidelijk zijn dat Dumitriu met ‘Monk On Viola’ een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de rijke catalogus met Monk-interpretaties.” (Herman te Loo, Jazz Flits)

George Dumitriu altviool

Iman Spaargaren klarinet/basklarinet/tenorsax, Annie Tångberg cello, Gerard Kleijn trompet, Joost Buis trombone, Guillermo Celano gitaar, Marcos Baggiani drums