Menu

BIMHUIS & MUZIEKGEBOUW PRESENTEREN

Claron McFadden – Chez Bricktop

Theatraal concert over legendarisch zangfenomeen.

De songcyclus-serie American Beauties van sopraan Claron McFadden en pianist Claire Chevallier is een bijzonder project: hierin belichten zij Afro-Amerikaanse artiesten die vanuit de Verenigde Staten naar Europa emigreerden na de Eerste Wereldoorlog. Eén van hen was danseres, jazz-zangeres en vaudeville-artiest Ada Beatrice Queen Victoria Louise Virginia Smith (1894 – 1984), beter bekend als Bricktop, de bijnaam die haar gegeven was vanwege haar rode haar. In Parijs leidde zij de beroemde nachtclub Chez Bricktop, die centraal staat in dit concert.

Chez Bricktop was een toevluchtsoord voor zowel Franse kunstenaars als Afro-Amerikanen die net als Bricktop naar Parijs waren getrokken om het systematisch racisme en de ontmenselijking te ontvluchten die zij in Amerika aan den lijve hadden ondervonden. De jazz die destijds uit Amerika kwam (James Reese Europe, Scott Joplin, Cole Porter, Duke Ellington e.a.) wordt gekoppeld aan de Franse muziek van die tijd (Erik Satie, Maurice Ravel, Claude Debussy, Django Reinhardt e.a.). In hun voorstelling roepen McFadden en Chevallier de sfeer op van Montmartre, in die tijd bekend als het ‘Harlem van Parijs’, in een concertversie van de theatervoorstelling.

Claron McFadden & Claire Chevallier concept/performance, Luigi de Angelis regie/lichtontwerp/scenografie, Chiara Lagani dramaturgie, Janelle Gil muzikale coaching/ arrangementen, Bram de Looze arrangementen

Bertrand Belin zang, Perrine Philomeen styling, Pieter-Jan Buelens klanktechniek, Anne van Es licht

Special guests: Tcha Limberger viool/gitaar, Vilmos Csikós contrabas, Benjamin Clement gitaar

Muziektheater Transparant en Fanny & Alexander
Coproductie Klarafestival en Perpodium
Met steun van Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid