Menu

kick off Bim vereniging 50 jaar

50 Jaar BIM

Vijf nieuwe composities voor vijf nieuwe kwintetten op het (besloten) lustrum van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM).

Dit besloten concert is verplaatst van 22 november 2021. 

Het BIMHUIS bestaat 47 jaar en de BIM 50 jaar! De Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM), ooit de oprichters van het BIMHUIS, zet zich sinds 1971 in voor de belangen van jazz en geïmproviseerde muziek in Nederland. Meer speelplekken, bijvoorbeeld, en betere omstandigheden voor musici. Zangeres Fleurine werd in 2021 de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de BIM.

Op dit besloten lustrumconcert spelen vijf intergenerationele kwintetten, bestaande uit leden die nog niet eerder met elkaar speelden, vijf nieuwe composities ter ere van het vijftigjarig bestaan van de BIM:

I. Bandleider, componist en bassist Joris Teepe mengt vijf stijlen, per bandlid één. Van swing tot impro en van tango tot balkan en gypsy. Zo kun je in één compositie vijftig jaar BIM voorbij horen komen. Michael Moore altsax/klarinet, Joris Teepe contrabas, Natalio Sued sax, George Dumitriu viool/gitaar, Jamie Peet slagwerk.

II. Bandleider en componist Thomas Johannsen brengt niet alleen een ongebruikelijk instrumentarium bijeen op het podium, maar ook vijf persoonlijkheden met een eigen signatuur, ontwikkeld door gebruik van poëzie en de menselijke stem. Estrella Acosta stem Çiğdem Okuyucu stem, Nora Mulder piano, Thomas Johannsen stem, Raoul van der Weide contrabas/cello. 

III. Iman Spaargaren componeerde een drieluik dat opkomst, bloei en verval van Europa in de eenentwintigste eeuw verklankt. Orkestrale secties en klassieke thema’s worden afgewisseld met dwingende free funk, dromerige soundscapes en schurend experiment. Iman Spaargaren tenorsaxofoon/klarinet/elektronica, Paul Pallesen gitaar, Jasper le Clercq, viool, Dodó Kis blokfluit/elektronica, Yonga Sun drums

IV. Componist Miguel Ángel Santaella koos een voor hem uitdagende, geheel akoestische bezetting. De spanning tussen de verschillende klankkleuren van de instrumenten zorgt voor sfeervolle contrasten. In de complexe ritmes en harmonieën ontvouwt zich een voelbare groove. Miguel Ángel Santaella bandleider/componist, Bob Roos drums, Arjen Gorter contrabas, Riccardo Maronga basklarinet, Kristina Fuchs stem, Giuseppe Doronzo baritonsax.

V. Ian Cleaver laat zich voor zijn compositie inspireren door alle verschillende klanken en melodiën die hij in 25 jaar tot zich heeft kunnen nemen in zowel Amsterdam als NYC (waar hij nu woont en studeert). Zijn levenslange passie voor de Amerikaanse jazz traditie (Duke Ellington, Charlie Parker e.a.) zal door zijn werk heen schemeren, maar ook recentere interesses zoals Braziliaanse muziek houden hem bezig bij het schrijven. Ian Cleaver trompet, Ben van Gelder sax, Jesse van Ruller gitaar, Jos Machtel contrabas, Han Bennink drums.

Let op! Het BIM Lustrumconcert is alleen voor leden, promotors en pers! Ben je muzikant, maar nog geen lid? Meld je snel aan via deze link!

De uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd met een link om je aan te melden. We hebben ons best gedaan iedereen die in de afgelopen jaren betrokken is/was bij de BIM uit te nodigen. Mocht je vinden dat we je vergeten zijn, stuur een mail naar bestuur@bimpro.nl.

BIMHUIS & Corona