Menu

BIMHUIS PRODUCTIONS: REFLEX

Ben Wendel: SOL

Internationale première van uniek audiovisueel project van stersaxofonist uit New York, in samenwerking met Ruben van Leer.

Jazz is een constante zoektocht naar nieuwe gespreksvormen. In de serie REFLEX nodigen wij makers uit om te reflecteren op de wereld en haar samenleving. Voor dit nieuwe concert in de serie hebben wij stersaxofonist Ben Wendel uitgenodigd.

Voor REFLEX heeft Ben Wendel samen met regisseur Ruben van Leer een ambitieus multidisciplinair project samengesteld, genaamd SOL (Sound of Light). Met de expertise van audiovisueel kunstenaar Wes Broersen, choreograaf Lukáš Timulak en met scenografie van Tiemen Rapati heeft het team een “immersieve improv-machine” gebouwd, waarin Wendel en danser Alice Godfrey onderzoeken hoe wij interacteren met ons lichaam, natuur, herinnering en trauma. De kern van SOL bestaat uit speciaal ontworpen technologie waarbij muziek, geluid, licht en beweging in real-time met elkaar verbonden zijn. Een interactie tussen solo-saxofoon, dans, video en een web aan lasers. Het team werkte eerder samen met o.a. The Black Eyed Peas, Coldplay, Massive Attack, Nederlands Dans Theater en United Visual Artists.

Ben Wendel is een veelzijdig musicus, die moeiteloos overschakelt van tenorsax naar fagot en van jazz naar klassiek, funk of West Coast Hiphop. De saxofonist uit New York maakte naam met de vooruitstrevende band Kneebody, waarmee hij zijn eerste Grammy-nominatie ontving. Onlangs ontving Wendel een Grammy-nominatie 2024 voor zijn nieuwste album “All One”. Naast grote namen uit de jazz als Joshua Redman, Bill Frisell en Terence Blanchard werkte hij samen met onder meer Prince, Snoop Dogg en producer/beatmaker Daedelus. De afgelopen jaren lanceerde hij ambitieuze projecten als The Seasons, een reeks duetten op YouTube, en High Heart, waarin hij samenwerkt met generatiegenoten als Michael Mayo, Gerald Clayton en Shai Maestro.

SOL is een productie van Truth.io i.s.m. Ben Wendel en kwam tot stand met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het AFK. REFLEX is een eigen productie van BIMHUIS Productions en kwam tot stand met steun van Ammodo.

Ben Wendel compositie & saxofoon, Ruben van Leer regie, Alice Godfrey dans, Lukáš Timulak choreografie, Tiemen Rapati scenografie, Wes Broersen audiovisueel ontwerp, Bastiaan Grisèl software, Annemarije van Harten kostuumontwerp