Menu

BASKLARINET FESTIJN

Tien toonaangevende basklarinettisten uit alle genres laten zich horen op het Basklarinet Festijn. Hoofdgast Harry Sparnaay sluit zijn invloedrijke carrière af met dit festival.

Het eerste Basklarinet Festijn is een uniek festival rond de basklarinet, het karaktervolle instrument dat met zijn opmerkelijke sonore geluid blijft verrassen. Hoofdgast is de invloedrijke basklarinettist en docent Harry Sparnaay, die zijn 70-ste verjaardag viert met de feestelijke afsluiting van zijn bijzondere muzikale carrière.

Harry Sparnaay behoort tot ’s werelds grootste basklarinettisten. Hij gaf concerten tijdens alle belangrijke festivals in de wereld, ontving vele prijzen en speelde met vooraanstaande orkesten en ensembles. Sparnaay heeft de hedendaagse muziek in Nederland én internationaal een enorme impuls gegeven. Meer dan 650 muziekstukken zijn speciaal voor hem geschreven door componisten als Luciano Berio, Morton Feldman, Iannis Xenakis en Isang Yun. Het Basklarinet Festijn is de laatste gelegenheid om Sparnaay live te horen spelen.

Aan de concerten in Amsterdam, Groningen en Den Bosch wordt meegewerkt door maar liefst tien basklarinettisten. Gezamenlijk staan zij op het podium met twee composities uit de jaren ’80 en een nieuw werk van Tobias Klein. Er zal een nieuw trio van Roderik de Man te horen zijn, speciaal geschreven voor Harry Sparnaay. Daarbij is er veel ruimte voor improvisaties van onder meer de buitenlandse gasten Claudio Puntin, Steffen Schorn en Ernesto Molinari.

Meer info op: www.bassclarinet.nl

MuziekvanNu sprak met Fie Schouten, mede-organisator van het Basklarinetfestijn. Klik hier voor het interview.

Het Bimhuis restaurant is geopend voor aanvang van het concert van 18:30 tot 20:30 (reserveren aanbevolen 020-7882158). Na afloop van het concert is het Bimhuis Café geopend (gratis toegang).

HARRY SPARNAAY 70 JAAR
Met 10 toonaangevende basklarinettisten
Harry Sparnaay, Ernesto Molinari, Claudio Puntin, Steffen Schorn, Fie Schouten, Tobias Klein, Jelte Althuis, Laura Carmichael, Ainhoa Miranda, Oğuz Büyükberber basklarinet