Menu

Ab Baars trio & Simon Toldam trio

Prettig obstinaat en verbazingwekkend toegankelijk — dat geldt voor beide trio’s in dit dubbelconcert: Nederlands impro-trots – het Ab Baars Trio en Deense ontdekking – het Simon Toldam Trio.

Het Ab Baars Trio maakt muziek die aantrekkelijk blijft door de heldere, kernachtige opbouw. De composities van Ab Baars klinken prettig obstinaat, kleurrijk en verbazingwekkend toegankelijk voor muziek die zelden leunt op herkenbare vormen. De bandleider zelf improviseert op tenorsax, klarinet en shakuhachi. Sinds 1990 vormt hij een trio met Wilbert de Joode op contrabas en Martin van Duynhoven op drums.

‘Het trio evolueerde van goed naar beter naar best. Baars blaast harder dan de meeste tenoristen, maar op klarinet en in de Japanse stukken toont hij zich een meester in het aanboren van het diepere bewustzijn. Drummer Martin van Duynhoven beschikt over de tonale gevoeligheid van een bassist. Wilbert de Joode beplukt de snaren van zijn bas alsof hij achter het slagwerk zit’ (Vrij Nederland).

Pianist Simon Toldam is hier vooral bekend van zijn fantasierijke optredens met het Han Bennink Trio. In thuisland Denemarken geldt hij als een veelgeprezen bandleider en won hij al vier Danish Music Awards (Deense Grammy’s). Met contrabassist Nils Davidsen en drummer Knut Finsrud vormt hij een hechte eenheid, of ze nu strak of losjes, hard of zacht spelen. Op het nieuwe album OMHU (Deens voor zorgvuldig, omzichtig) zoekt het trio naar rust en verstilling in klank.

‘Simon Toldam is one of the most impressive figures on the bustling Scandinavian improvised music scene’ (Downbeat).

Simon Toldam Trio
Simon Toldam piano, Nils Davidsen bas, Knut Finsrud drums

Ab Baars trio
Ab Baars tenorsax/ klarinet/shakuhachi, Wilbert de Joode bas, Martin van Duynhoven drums

After

DJ DR. Z