Menu

3 Generaties Misha Mengelberg curated by Jasper Blom

Ode aan de invloedrijke componist door o.a. Benjamin Herman, Han Bennink & Joris Roelofs.

Met zijn humor, anarchie en pakkende thema’s heeft Misha Mengelberg een onuitwisbare indruk achtergelaten. Als componist én als pianist die bekend stond om zijn eigenzinnige manier van improviseren. Zijn werk had raakvlakken met jazz en klassiek, maar ook met de radicale kunst van dada en Fluxus. In het BIMHUIS brengen drie generaties jazzmusici een ode aan Misha Mengelberg, in verschillende bezettingen.

Drummer Han Bennink vormde met Mengelberg een legendarisch duo dat de grenzen oprekte van zo’n beetje alles wat wetmatig is in muziek. Sinds enkele jaren speelt Bennink in duo-bezetting met basklarinet-maestro Joris Roelofs. Hun debuutplaat Icarus bewijst dat ze aan elkaar gewaagd zijn.

Benjamin Herman bracht al in 2000 een album uit met Mengelberg-composities. Een betere pleitbezorger had Mengelberg zich niet kunnen wensen: zijn werk werd vaste prik op de setlist van de populaire saxofonist, waardoor veel jonge musici geïnspireerd raakten. Benjamin Herman treedt op met zijn vaste trio, met drumveteraan Joost Patocka en bastalent Thomas Pol.

Het spel van pianist Oscar Jan Hoogland staat misschien nog wel het dichtst bij de improvisatiestijl van Misha Mengelberg. Uiterst onvoorspelbaar en niet gespeend van dadaïstische humor houdt Hoogland het vuur brandende van de absolute vrijheid in improvisatie.

ZILT werd geboren in een Amsterdams whiskeycafé op de Zeedijk. Tenorsaxofonist en Boy Edgar Prijs-winnaar Jasper Blom en getalenteerd trompettist Ian Cleaver besloten daar om zich wekelijks toe te leggen op stukken van Misha Mengelberg en van Duke Ellington, afgewisseld met open improvisaties. Met drummer Wouter Kühne en bassist Thomas Pol schakelen zij moeiteloos heen en weer tussen oudere en nieuwere speelstijlen. In het BIMHUIS presenteren zij de debuutplaat van ZILT.

BIMHUIS & Corona

 

Benjamin Herman altsax, Jasper Blom tenorsax, Ian Cleaver trompet, Joris Roelofs basklarinet, Oscar Jan Hoogland piano, Thomas Pol bass, Han Bennink drums, Joost Patocka drums, Wouter Kühne drums.