Menu

JazzArt Orchestra invites Jason Marsalis

Slagwerker Jason Marsalis is te gast bij JazzArt Orchestra en Thomas Pol Quartet. Rode draad is jazz uit New Orleans, geboortegrond van de wereldberoemde Marsalis-familie.

In dit dubbelconcert laat ‘artist in residence’ Jason Marsalis zich van zijn meest veelzijdige kant zien. De jongere broer van Wynton en Branford Marsalis is te horen als vibrafonist bij het JazzArt Orchestra en als drummer bij het Thomas Pol Quartet. De jazz uit zijn geboortestad New Orleans loopt als een rode draad door het programma, waarvoor Jason zelf een aantal nieuwe arrangementen schreef.

Jason Marsalis heeft een vooruitstrevende blik op traditionele New Orleans-swingjazz en brengt deze bij voorkeur op een eigentijdse manier. Hij is de jongste telg uit het wereldberoemde Marsalis-gezin waartoe ook trompettist Wynton en saxofonist Branford behoren. Op zesjarige leeftijd zat hij al achter zijn eerste drumkit. Kort na zijn universitaire studie trad hij al op met grootheden als Lionel Hampton en Joe Henderson. Naast het drummen ontwikkelde hij zich geleidelijk aan als een uitzonderlijk talent op vibrafoon.

Het Zwolse JazzArt Orchestra timmert hard aan de weg met gevarieerde programma’s, waarvoor ze een telkens wisselend en groeiend publiek weet te interesseren. Geworteld in de jazztraditie en vaak in een verrassende samenwerking met sublieme gastmusici, onder wie pianist en Boy Edgar Prijswinnaar Martin Fondse en de Amerikaanse contrabassist John Clayton. Met Jason Marsalis is het orkest er opnieuw in geslaagd een vooraanstaand jazzmusicus uit te nodigen en een week te laten werken met diverse jonge jazzmusici uit Nederland.

De uit Zwolle afkomstige en inmiddels in Rotterdam gevestigde talentvolle bassist Thomas Pol is op zijn jonge leeftijd al een veelgevraagd sideman in de Nederlandse jazzscene. Tijdens zijn studie aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam nam hij deel aan een uitwisselingsprogramma met de universiteit van New Orleans, waar zijn voorliefde voor deze stad en haar muziekgeschiedenis ontstond. Hij deelde daar het podium met talloze bekende jazzmusici waaronder Ellis Marsalis, Nicholas Payton en Wess ‘Warmdaddy’ Anderson. Met Jason Marsalis speelt het kwartet muziek uit de jaren vijftig en zestig die gebundeld is in het Silverbook, een selectie moderne jazz uit New Orleans met composities van onder anderen Ellis Marsalis, James Black en Harold Battiste.

‘This jazz orchestra is a perfect example of the talent that can be found in the small and art-full country of the Netherlands. They embrace playing jazz the same way I like to – at the highest level you can possibly give and with serious fun!’ (contrabassist, componist, arrangeur en Grammy-winnaar John Clayton over JazzArt Orchestra).

JazzArt Orchestra with Jason Marsalis
Paul Woesthuis bandleider, Gerlo Hesselink, Donald Simoen, Tibor Elferink, Jasper van Damme, Pepijn Mouwen sax/klarinet/flute, Gerd Pol, Matthias Konrad, Hein Jan van Vilsteren trombone, Gerold Scheper bastrombone, Libbe Oosterman, Suzan Veneman, Jenny Thorissen, Anne-Marie ten Heggeler trompet, Thomas Pol bas, Richie Reichgelt gitaar, Timothy Banchet piano, Wouter Kühne drums, Jason Marsalis drums/vibrafoon

Thomas Pol Quartet
Ian Cleaver trompet, Timothy Banchet piano, Thomas Pol bas, Jason Marsalis drums