BIMHUIS Amsterdam30 mrt 2018 - Mark Haanstra/Oene van Geel & Bitch ’n Monk - BIMHUIS Amsterdam
Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Special guests: Raphael Vanoli & Udo Prinsen

Mark Haanstra/Oene van Geel & Bitch ’n Monk

Dubbelconcert met opmerkelijke duo’s: het Anglo-Colombiaanse Bitch ‘n’ Monk (sopraan en elektrische gitaar) en het componistenduo Mark Haanstra en Oene van Geel (basgitaar en altviool).

Dit soort duo’s kom je niet vaak tegen: Bitch ‘n’ Monk en Haanstra & Van Geel maken muziek die nog meer oplevert dan de al indrukwekkende som der delen.

Bitch ‘n’ Monk maakt indruk met de wonderlijke combinatie van elektrische gitaren, Andes-fluiten, sopraanzang en beatboxing. Het duo met de Britse zangeres/gitariste Heidi Heidelberg en de Colombiaanse fluitist Mauricio Velassiera scoorde een ****½-recensie in Jazzism met het album We Are Peering Over. ‘Exquisite, a kaleidoscope of musical forms (BBC).

Oene van Geel en Mark Haanstra delen een muzikale geschiedenis van meer dan twintig jaar. Door de meest uiteenlopende muziek samen te spelen -van jazz tot klassiek en van Indiase muziek tot pop- ontwikkelden zij een verrassend eigen idioom dat zich het beste laat omschrijven als elektro-akoestische kamermuziek.  Het duo presenteert hun debuutalbum Shapes of Time (Zennez Records), een bijzondere uitgave die tot stand kwam in samenwerking met beeldmaker Udo Prinsen en (blaas)gitarist Raphael Vanoli die als special guests deelnemen aan het concert.

Over Shapes of time
Een zoektocht naar vertraging en focus in een wereld waar versnippering en snelheid troef lijken, wordt voelbaar gemaakt in Shapes of Time. Beeldmaker Udo Prinsen installeerde tijdens een poolexpeditie verschillende pin-hole camera’s. Het licht van maanden komt samen in één foto. Korte bewegingen zijn op de beelden niet zichtbaar, wel de bewegingen van de zon langs de hemel als een gestold verloop van tijd. De muziek van Mark en Oene is net als deze beelden: één geheel opgebouwd uit elementen die voortgekomen zijn uit jaren samen spelen en ideeën uitwisselen. De verstilde en contrastrijke landschappen op de foto’s zorgden voor een inspirerende focus in de totstandkoming van dit nieuwe album. Zo ontstond het idee dat de subtiele en sferische sounds van gitarist Raphael Vanoli krachtige bijdragen konden leveren aan het verbinden van beeld en geluid. Zowel de muziek als de foto’s van Udo Prinsen geven een getransformeerd beeld van de werkelijkheid. Je hoort en ziet dingen die je kent, maar in een totaal ongebruikelijke vorm.

Haanstra/Van Geel

Mark Haanstra basgitaar/contrabas, Oene van Geel altviool
Speciale gasten: Raphael Vanoli gitaar/effecten, Udo Prinsen visuals

Bitch ‘n’ Monk

Mauricio Velasierra traditionele fluiten, Heidi Heidelberg stem/gitaar/loops,

Facebook event

After

Na afloop draaien DJ Shane Burmania & DJ Dorus in het café