Menu

Geschiedenis

OFFBEAT SINCE 1974

In 1974 zochten saxofonist Hans Dulfer, blazer Willem Breuker en pianist Misha Mengelberg een plek om de Nederlandse jazz een eigen podium te geven. Ze vonden een oude meubelzaak aan de Oudeschans, stripten de muren tot kaal beton, timmerden een provisorisch podium in elkaar en openden in oktober ’74 het eerste BIMHUIS. De begintijd was er één van enthousiaste, vooruitstrevende initiatieven in de jazz. Geheel passend bij de tijdsgeest werd er flink tegen de traditionele aanpak aangeschopt. Het was een plek voor en door musici, waar je de nieuwste geluiden hoorde en als musicus ook nog eens eerlijk betaald werd.

Al gauw werd het BIMHUIS een van de belangrijkste Nederlandse podia voor geïmproviseerde muziek. Bandleiders van over de hele wereld, zoals Charles Mingus, Archie Shepp, Cecil Taylor, Pharoah Sanders en Sun Ra trokken naar Amsterdam om de sfeer aan de Oudeschans te proeven. Naast grote namen was er ook nog altijd plek voor nieuwe Nederlandse initiatieven, conservatoriumstudenten en ontmoetingen tussen musici van alle generaties. Een houding die vandaag de dag nog steeds overeind staat.

In 1984 vond er een grootscheepse verbouwing plaats en werd de zaal als een amfitheater vormgegeven. Dit zorgde ervoor dat je zowat op de band van de avond kon zitten, maar tegelijkertijd makkelijk een biertje bij de bar kon halen. Ook dat is in het huidige BIMHUIS nog niet veranderd. Er werd een professioneel opnamesysteem aangelegd, en veel optredens werden op plaat en cd uitgebracht of op de radio uitgezonden. De hemelbestormers uit de beginperiode groeiden in de jaren tachtig en negentig uit tot internationaal gerespecteerde orkestleiders.

In 2005 opende het huidige BIMHUIS haar deuren aan de Piet Heinkade. Anno nu herbergen we daar een intieme zaal, een uitstekend café en een van de mooiste uitzichten van Amsterdam. Concerten worden nu gelivestreamd op BIMHUIS Radio & TV en kunnen 24/7 worden teruggekeken en -geluisterd. Het vrijzinnige jazzbloed is gebleven: nog altijd worden in het BIMHUIS regels aan laarzen gelapt, heilige huisjes afgebroken en zogenaamde grenzen overschreden.