Menu

BIMHUIS 50 Legacy

Willem Breuker Revisited

Nederlandse muziekpionier krijgt groots eerbetoon door eigenzinnige duo’s, een strijkoctet en de vernieuwde versie van het orkest dat hij vijftig jaar geleden oprichtte.

Net als ons podium zag het Willem Breuker Kollektief vijftig jaar geleden het levenslicht. Het legendarische orkest, dat tot 2012 actief was, geeft nu voor het eerst weer een concert in vernieuwde vorm. De meeste leden van vandaag hebben nog uitgebreid opgetreden onder leiding van de naamgever en componist, die in 2010 overleed. Drie van de tien muzikanten waren er zelfs vanaf het begin bij! Het concert wordt ingeleid door duo’s met musici die een band hebben met Breukers muziek, afgewisseld met een uitvoering van ‘www.brandhout.nl’ voor strijkoctet.

Willem Breuker gaf het Nederlandse muzieklandschap keer op keer vernieuwende impulsen. Als componist, saxofonist en klarinettist verenigde hij uiteenlopende stijlen in theatrale, cabareteske voorstellingen voor een zo breed mogelijk publiek. Hij reisde vijfendertig jaar over de wereld met zijn eigen ensemble, het Willem Breuker Kollektief; hij runde platenmaatschappij BV Haast; en hij organiseerde decennialang het festival Klap op de Vuurpijl voor jazz, geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek.

Het Willem Breuker Kollektief werd wereldwijd als baanbrekend gezien, door de manier waarop het jazz en vrije improvisatie samenbracht met Europese invloeden uit onder meer theater, film en klassieke muziek. Naast eigen composities van Willem Breuker gaf het Kollektief bijzondere uitvoeringen van de muziek van Kurt Weill en George Gershwin. Veel voorstellingen en albums werden gemaakt in samenwerking met speciale gasten onder wie Vera Beths, Gisela May, Greetje Kauffeld, Loes Luca en Freek de Jonge.

Strijkoctet: Jan Erik van Regteren Altena, Edwin Blankenstijn, Heleen Hulst, Eduard van Regteren Altena, Judith van Driel, Marleen Wester, Marie-Louise de Jong, David Faber

Duo’s:
Gerard Bouwhuis piano, Heleen Hulst viool
David Kweksilber saxofoon, Arjen Gorter bas
Oscar Jan Hoogland piano, Yedo Gibson rieten

Het Nieuw Kollektief
Frans Vermeerssen saxofoon, David Kweksilber saxofoon, Alex Coke saxofoon, Maarten van Norden saxofoon, Hermine Deurloo mondharmonica, George Pancras trompet, Gijs Levelt trompet, Andy Bruce trombones, Bernard Hunnekink trombones, Gerard Bouwhuis piano, Arjen Gorter bas, Rob Verdurmen drums


Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
zo 20 oktober 2024
Willem Breuker Revisited
tickets