Menu

BIMHUIS 50 BIMHUIS X Space is the Place

Sun Ra Arkestra | Moor Mother & Lukas Koenig | Farida Amadou & Jasper Stadhouders | FUUTURE JAZZ

Een verbluffende nacht met de kosmische jazz bigband, die in de voetsporen treedt van de legendarische Sun Ra, en nieuwe samenwerkingen tussen baanbrekende hedendaagse artiesten.

Het Sun Ra Arkestra brengt al 66 jaar Afro-futuristische jazz en zet de erfenis voort van de mythische pianist, componist en elektronica-pionier Sun Ra. Het collectief Space is the Place, vernoemd naar werk van Sun Ra, haalt het orkest naar Amsterdam. Het concert wordt ingeleid door optredens van gelijkgezinde musici: het impro-duo van bassist Farida Amadou en gitarist Jasper Stadhouders, gevolgd door de revolutionaire Amerikaanse dichter Moor Mother in samenwerking met multi-instrumentalist Lukas Koenig. Afgesloten door het dj-collectief FUUTURE JAZZ.

19:30-20:00 Farida Amadou & Jasper Stadhouders

Van noise-punk tot improjazz: Farida Amadou heeft het in haar vingers. Als basgitarist werkte ze onder anderen met Linda Sharrock, Ken Vandermark en Thurston Moore. Nu vormt ze een duo met Jasper Stadhouders, gitarist in onder meer Cactus Truck en Spinifex, waar hij bekend staat om zijn onconventionele, ongeremde improvisaties.

20:15-20:55 Moor Mother & Lukas Koenig

Vocalist en dichter Camae Ayewa, alias Moor Mother, vat haar filosofie samen onder de term Black Quantum Futurism, waarbij ze zich laat inspireren door het zwarte perspectief op de geschiedenis. Multi-instrumentalist Lukas Koenig, eveneens drummer in haar ensemble, werkte eerder samen met onder anderen David Murray, Jamaaladeen Tacuma en Steven Bernstein.

21:15-22:30 Sun Ra Arkestra

Sun Ra stond bekend om zijn gelaagde bigband-muziek vol Afrikaanse en Oosterse invloeden, vermengd met buitenissige klanken uit zijn analoge keyboards. Hij werd vernoemd naar de Egyptische zonnegod, beweerde van Saturnus te komen en zijn muziek barstte dan ook van de kosmische thema’s, getuige titels als Space is the Place en Astro Black. Vanuit Chicago trok hij de wijde wereld in met zijn Arkestra, dat de aandacht trok met flamboyante farao-kostuums.

Sinds Sun Ra’s ‘hemelvaart’ in 1993 zet de band zijn erfenis voort. De inmiddels 100-jarige bandleider Marshall Allen, saxofonist uit de begindagen, treedt nog wel op in de VS, maar draagt daarbuiten zijn taken over aan saxofonist Knoel Scott. Het Sun Ra Arkestra maakte talloze albums en wordt tot op de dag van vandaag erkend als een spectaculaire live-band. De ‘Afro-futuristische’ jazz van Sun Ra is nog steeds bijzonder invloedrijk, onder meer bij de huidige generatie dj’s en producers.

dj-collectief FUUTURE JAZZ

Deze experimentele groep herdefinieert jazz ver buiten traditionele normen, omarmt de essentie van innovatie, improvisatie en grenzeloze creativiteit. FUUTUREJAZZ buigt conventies, doorbreekt barrières en schept een ruimte waar speelse verkenning en samenwerking samenkomen om iets compleet nieuws te smeden.

Over Space is the Place

Space is the Place (SITP) gelooft sterk in het onvoorwaardelijke, onophoudelijke, kwalitatieve en originele oervorm van de podiumkunsten: improvisatie. Sinds 2015 heeft het in Amsterdam gevestigde SITP meer dan 1000 progressieve en avontuurlijke concerten georganiseerd, met een focus op geïmproviseerde muziek, experimenten en jazz. SITP vormt een creatieve broedplaats die de lokale, internationaal georiënteerde improv-scene stimuleert, altijd gericht op een combinatie van genres en disciplines, en het uitdagen van artiesten om in nieuwe formaties op te treden—zowel via SITProductions als door het aanmoedigen van nieuwe concepten.

Space is the Place werkt sinds 2018 vaak samen met het BIMHUIS via hun serie Interplanetary en Intergalactic Nights.

Sun Ra Arkestra, Farida Amadou bass, Jasper Stadhouders gitaar, Moor Mother zang & Lukas Koenig multi-instrumentalist, FUUTURE JAZZ elektronisch


Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
zo 27 oktober 2024
Sun Ra Arkestra | Moor Mother & Lukas Koenig | Farida Amadou & Jasper Stadhouders | FUUTURE JAZZ
tickets