Menu

Flamenco Biënnale intermezzo X BIMHUIS

Daniel García Diego Sextet

Flamenco-jazzpianist brengt sextet van topmuzikanten samen met verschillende muzikale achtergronden, van Nederland tot Iran, van Oostenrijk tot Armenië.

Daniel García Diego is een van de spannendste Spaanse jazzpianisten van het moment. Met zijn trio debuteerde hij op de Flamenco Biënnale Nederland in 2021, de online en live-editie van het festival. Sindsdien verovert hij jazzpodia wereldwijd. ‘Jazz en flamenco zijn broeders,’ zegt hij. En dat laat hij horen op de bejubelde albums Travesuras en Vía de la Plata. In zijn expressieve stijl gaat ritmische intensiteit hand in hand met melodische rijkheid en harmonische finesse. Met het project The Shape of Fire (La forma del fuego) slaat hij nieuwe muzikale wegen in. Hij stelt een sextet samen van topmusici met diverse muzikale achtergronden, van Nederland tot Iran, Oostenrijk tot Armenië – en Spanje natuurlijk.

The Shape of Fire verwijst naar de ziel, de energie of het vuur dat gloeit in de kern van alle muziek die menselijke emoties en levenservaringen wil overbrengen,” zegt Daniel García Diego. “Muziek bezit de kracht om te connecteren met het innerlijke en dat om te zetten in kunst. Waar ze ook vandaan komt of door wie ze wordt gemaakt, of ze nu de vorm aanneemt van flamenco, jazz, hedendaagse muziek of Armeense folkloristische liederen: muziek komt voort uit een noodzaak om het onpeilbare uit te drukken.”

Daniel G. Diego compositie, piano, artistieke leiding, Ella Zirina gitaar, Arin Keshishi basgitaar, Mario Rom trompet, Shayan Fathi percussie, Delaram Kafashzadeh zang

Extra informatie

Daniel García Diego (Salamanca, 1983) studeerde aan het Berklee College of Music in Boston en kreeg les van de Panamese Grammy-winnaar Danilo Pérez, die als pianist bij Wayne Shorter wereldfaam vergaarde. Pérez werd zijn mentor en speelde een belangrijke rol in zijn ontwikkeling. Daniel García Diego debuteerde met zijn trio in Nederland tijdens de online editie van de VIII Flamenco Biënnale 2021 in een livestream-concert vanuit het iconische Café Berlin in Madrid, en speelde vervolgens live concerten tijdens de Biënnales van 2021 en 2023.

Daniel García belichaamt een van de spannendste hoofdstukken uit de hedendaagse jazz van de afgelopen tien jaar. – El País

Vía de la Plata, een heerlijk vrijzinnig album dat Spanje de eer bewijst als knooppunt van muziektradities. –  Volkskrant

Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
vr 15 november 2024
Daniel García Diego Sextet
tickets