27 dec 2018 - Stranger than Paranoia - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Stranger than Paranoia

EINZELGÄNGER
PODIUM TRIO
VINTSKEVICH/ANDRIANOV/VINTSKEVICH

Het meerdaagse reizende festival Stranger Than Paranoia landt in het BIMHUIS met drie eigenzinnige trio’s uit Rusland en Nederland. ‘Kaleidoscopisch festival’ (3voor12).

Stranger Than Paranoia brengt internationale bands en musici uit diverse richtingen bij elkaar, van jazz tot klassiek, van flamenco tot avant-garde, van bigband tot strijkkwartet en van funk tot impro. Het naar vernieuwing strevende festival, opgericht door saxofonist Paul van Kemenade, reist dit jaar langs Tilburg (4 avonden met 3 concerten), Nijmegen en Amsterdam (elk 1 avond met 3 concerten). In het BIMHUIS spelen drie trio’s: Einzelgänger, Podium Trio en Vintskevich – Andrianov – Vintskevich.

De Rotterdamse trombonist Louk Boudesteijn, saxofonist Nils van Haften en gitarist Anton Goudsmit zijn alle drie einzelgängers, dus lag de naam voor hun trio nogal voor de hand. Einzelgänger heeft een bezetting die ongebruikelijk is (trombone, sax, gitaar), maar wel heel flexibel. Hun album Musica Gymnastica buigt dan ook gerust van introvert naar luidruchtig, net als hun YouTube-clips.

Het Podium Trio was lang een van de meest aanwezige jazztrio’s op de Nederlandse podia en maakte enkele jaren geleden een comeback. Onvergetelijk waren hun optredens samen met de Amerikaanse jazzfunkers Cornell Rochester en Jamaaladeen Tacuma. Nu spelen de drie musici in hun ijzersterke basisbezetting, een nog steeds niet alledaagse combinatie van altsax, trombone en gitaar.

Klassiek en jazz versmelten in de performances van het internationaal geroemde trio van Leonid Vintskevich (piano), Nick Vintskevich (sax) en Boris Andrianov (cello). Deze Russische musici hebben hun sporen ruimschoots verdiend in zowel de jazz als de klassieke muziek; Leonid Vintskevich speelde met o.a. Elvin Jones en Lionel Hampton; zijn zoon Nick met Kenny Barron en Slide Hampton. Cellist Boris Andrianov speelt met orkesten over de hele wereld.

Einzelgänger
Nils van Haften rieten, Louk Boudesteijn trombone, Anton Goudsmit gitaar

Podium Trio
Paul van Kemenade altsax, Wolter Wierbos trombone, Jan Kuiper gitaar,

Vintskevich – Andrianov – Vintskevich
Nick Vintskevich altsax/sopraansax, Leonid Vintskevich piano, Boris Andrianov cello,