28 jan 2021 - Shabaka & The Ancestors - BIMHUIS Amsterdam
Menu

BIMHUIS & AMSTERDAM ROOTS PRESENTEREN

Shabaka
& The Ancestors

Londen meets Johannesburg in de zinderende band van ‘een van de boeiendste en veelzijdigste muzikanten binnen de hedendaagse Britse jazz’ (de Volkskrant).

Jazz uit Londen is aan een stormachtige opmars bezig en een van de spilfiguren is Shabaka Hutchings. In Shabaka & The Ancestors speelt de saxofonist met een geweldige band uit Johannesburg. Zuid-Afrikaanse musici oefenen al vanaf de jaren 60 invloed uit op jazz in Londen en Shabaka & The Ancestors zetten deze traditie voort met uitbundige, betoverende klanken.

Shabaka Hutchings viert succes met meerdere bands, waaronder Sons of Kemet, The Comet is Coming en Melt Yourself Down. Niet swing en bebop, maar de grime, house, jungle en dub uit de Londense underground zijn belangrijke invloeden voor de saxofonist, naast de soca en calypso uit zijn jeugd op Barbados. Met Sons of Kemet werd hij al ingelijfd door Impulse!, het legendarische label achter de ‘spiritual jazz’ van John Coltrane en Pharoah Sanders. Op dit label verschijnt ook het nieuwe album van Shabaka & The Ancestors, getiteld We Are Sent Here By History. Belangrijke rol is weggelegd voor vocalist Siyabonga Mthembu en diens indringende zang en poëzie.

‘Pulsing Afro-futurism, exploratory and vibrant’ (The Guardian, ****½ voor het album Wisdom of Elders van Shabaka & The Ancestors).

 

Amsterdam Roots

 

 

Let op: dit concert is verzet van 29 april 2020. Eerder gekochte tickets blijven geldig.

 

Siyabonga Mthembu zang, Mthunzi Mvubu alt saxofoon, Shabaka Hutchings tenor saxofoon, Ariel Zomonsky bas, Gontse Makhene percussie, Tumi Mogorosi drums


In samenwerking met: