Menu

Rosa Ensemble & Hans Dagelet: Beefheart, Pork Treat Musical

Hommage aan Captain Beefheart en zijn nog steeds verbijsterende dubbelalbum Trout Mask Replica, dat 50 jaar geleden uitkwam, door een fenomenaal ensemble rond acteur Hans Dagelet.

Dit concert wordt uitgezonden via Bimhuis Radio

Hans Dagelet is de Captain. Hij gromt, sist, spuugt en verrafelt de vertaalde teksten. Rosa speelt de brutaal gearrangeerde muziek. Bluesrock, psychedelica en ontspoorde punk: overweldigende muziek.

Aanleiding voor deze hommage is het aardverschuivende album Trout Mask Replica van Captain Beefheart en zijn Magic Band, dat in 1969 verscheen. Een album waarmee Beefheart vriend en vijand verbijsterde. De muziek was te extreem voor een groot publiek, maar maakte hem wel tot een legende. De hoekige poëzie van zowel de taal als de muziek klinkt nog even nieuw en prikkelend als toen.

Het materiaal van Trout Mask Replica is omgeschreven, binnenstebuiten gekeerd en vertaald door het Ensemble Rosa. De anarchistische chaos van de Captain is behouden maar wel ontward, en is daarmee toegankelijk voor een nieuw publiek. Beefheart, Pork Treat Musical zal de verstokte Beefheart-fan laten jubelen en de Beefheart-leek aangenaam verbijsteren.

Enthousiaste reacties op een eerder Beefheart-project van het Rosa Ensemble:

‘De arrangementen zijn plezierig oneerbiedig. IJzersterk is bijvoorbeeld de vondst om uitspraken van Beefheart uit Anton Corbijns filmportret Some YoYo Stuff  op muziek te zetten’ (de Volkskrant).

‘Een fenomenale Beefheart-hommage. Daarbij komt dat het Rosa Ensemble Van Vliets composities aan eigen bewerkingen heeft onderworpen, om te beginnen door alle teksten in het Nederlands te vertalen. Dat is ingenieus gedaan, met behoud van klankrijmen en betekenis-verbanden’ (de Volkskrant).

Hans Dagelet zang/trompet, John Dikeman sax, Wilbert Bulsink piano/hammond, Jeroen Kimman gitaar, Peter Jessen bas, Onno Govaert drums, Floris van Bergeijk elektronica