Menu

Philipp Rüttgers – Music Lab

Rijkgeschakeerd muzieklaboratorium van pianist, componist en North Sea Jazz-laureaat Philipp Rüttgers. ‘Ritmische variaties zijn legio, nieuwe perspectieven worden geopend, schitterend!’ (Jazz & Mo’).

Laboratorium is een passende omschrijving van de zevenkoppige band van pianist Philipp Rüttgers, waarin hij met een compacte bezetting een groots, kleurrijk geluid neerzet. Philipp groeide op in Berlijn in de jaren 80, een roerige tijd die zijn kritische blik op de huidige samenleving heeft bepaald.

De emoties, de tegenstrijdige gevoelens en de hoop die zijn generatie bezighouden klinken door in zijn composities.

Titels als Rage, Ambiguous Times en Changing Landscapes zijn kenmerkend voor zijn recente album Repetitive Mind, dat positief werd ontvangen in de pers. Philipp Rüttgers kreeg de compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival, waarvan het resultaat vorig jaar te horen was in het BIMHUIS.

‘Zonder te verzanden in overdaad bestookt Rüttgers zijn modern jazzensemble met talloze ritmewisselingen en melodiewendingen. Geen maat is hetzelfde. Een levendige lyriek overheerst in zowel de melodisch contemplatieve stukken als in het meer stevige orkestrale werk. De plotwendingen vormen telkens een afgerond verhaal waarin verschillende emoties worden opgeroepen, krachtig bijgezet door sterk solowerk van de blazers uiteenlopend van bedachtzaam tot explosief’ (Jazzenzo over Repetitive Mind).

Miguel Boelens altsax/sopraansax, Nils van Haften tenorsax/basklarinet, Allison Philips trompet, Kobi Arditi trombone, Philipp Rüttgers piano/compositie, Tobias Nijboer bas, Felix Schlarmann drums

After

DJ Figi