Menu

Nik Bärtsch’s Ronin

Herhaling, reductie, verleiding en in elkaar grijpende ritmes karakteriseren de muziek van pianist/componist Nik Bärtsch. ‘Spidery, clockwork jazz funk… crisp Swiss perfection’ (The Wire).

Zes jaar na het vorige album Live is de Zwitserse formatie Ronin terug met Awase, dat opnieuw verschijnt op ECM Records. Ronin had tijd nodig om zich te ontwikkelen volgens bandleider Nik Bärtsch, bekend om zijn unieke compositiestijl. Met minieme klanken bouwt hij een fijnmazige structuur van ritmes en grooves. De strakke uitvoering van Ronin roept vergelijkingen op met minimal techno en elektronische muziek. Awase is een term afkomstig uit de Oosterse vechtkunst Aikido die zoiets betekent als ‘samen bewegen’.

‘De muziek van Ronin, vernoemd naar een samoeraistrijder zonder clan, kan als een toverbal van stijl en sfeer veranderen. In een aaneengesmede collectie nummers, die geen namen dragen maar genummerde modules zijn, gaat het in een intens uitgedachte show van minimal music met herhalend ritmische patronen plots over naar volvette pieken van funk’ (NRC).

Nik Bärtsch piano, Stefan Haslebacher sax/basklarinetten, Thomy Jordi bas, Kaspar Rast drums

Facebook event