16 jan 2020 - Michael Moore’s Fragile Quartet - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Michael Moore’s Fragile Quartet

‘Less is Moore: deze klarinettist en altsaxofonist weet verbazend veel met weinig noten te doen’ (Vrij Nederland). In een vernieuwde bezetting met drummer Gerry Hemingway.

Altsaxofonist, klarinettist en componist Michael Moore wordt internationaal geroemd om zijn prachtige toon en rijke muzikale fantasie. Voortdurend zorgt hij voor nieuwe impulsen in de Amsterdamse jazzscene, als componerend lid van ICP Orchestra of als leider van zijn eigen bands. De in Californië geboren rietblazer combineert het beste van verschillende werelden: de finesse van de Amerikaanse jazztraditie, de anarchie van de New Dutch Swing en de eigenzinnigheid van volksmuziek uit alle windstreken.

Juist de verschillen in leeftijd en ervaring zorgen voor de spanning tussen de vier musici in Michael Moore’s Fragile Quartet. De composities van Michael Moore zijn ze op het lijf geschreven: song-achtige melodieën, vaak zonder gebruiksaanwijzing, met veel vrijheid voor improvisatie. Het resultaat pendelt tussen intieme kamermuziek en uitbundige, vrije jazz. Het album Cretan Dialogues kondigt een vernieuwde bezetting aan: naast pianist Harmen Fraanje en contrabassist Clemens van der Feen, die al jarenlang in de band spelen, is nu Gerry Hemingway toegetreden. De Amerikaanse drummer maakte naam in het BIMHUIS in bands met onder anderen Ray Anderson, Ernst Reijseger en Anthony Braxton.

‘One of the finest jazz musicians working anywhere, either in the mainstream or the avant-garde’ (Chicago Reader over Michael Moore).

Michael Moore altsax/klarinet, Harmen Fraanje piano, Clemens van der Feen bas, Gerry Hemingway drums