Menu

Afro Vibes

Metropole Orkest Big Band plays Chris McGregor, olv Marcus Wyatt

Free jazz meets Zuid-Afrikaans ritme. Orkestraal eerbetoon aan ‘de Duke Ellington van Zuid-Afrika’, onder leiding van zijn landgenoot, de dirigent en trompettist Marcus Wyatt.

Hij is een van de pilaren in de Zuid-Afrikaanse muziekgeschiedenis: pianist, componist en bandleider Chris McGregor (1936-1990). In zijn iconische composties mixte hij, net als zijn grote voorbeeld Duke Ellington, de muziek van zijn thuisland met jazz en improvisatie. Met zijn bands The Blue Notes (met o.a. Louis Moholo op drums) en Brotherhood of Breath bracht McGregor verschillende platen uit. Tijdens de apartheid in Zuid-Afrika mocht McGregor echter niet langer optreden met zijn gemengde band. Hij vertrok daarop als banneling naar Europa, en stierf 30 jaar geleden in Frankrijk op 54-jarige leeftijd.

Voor dirigent Marcus Wyatt, eveneens Zuid-Afrikaan, is Chris McGregor een grote bron van inspiratie. Wyatt zocht de mooiste stukken van McGregor uit voor een herinterpretatie door de Metropole Orkest Big Band. Als trompettist werkte Wyatt eerder samen met Fra Fra Sound, Sean Bergin’s M.O.B. en Red Hot Chili Peppers. Het Metropole Orkest bracht al eerder odes aan jazzcomponisten als Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk.

Dit concert is onderdeel van Afro Vibes, het jaarlijkse festival voor hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika:

Line-up t.b.a.


Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
In samenwerking met:
vr 2 oktober 2020
Metropole Orkest Big Band plays Chris McGregor, olv Marcus Wyatt