Menu

Mehmet Polat & Embracing Colours

Van oorsprong Turkse snaarvirtuoos omarmt jazz in een unieke bezetting: ud (Arabische luit), accordeon, contrabas en drums. ‘Rijkelijk melodieus’ (JazzHalo).

Ud-speler en componist Mehmet Polat brengt uitmuntende jazzmusici samen in een nieuwe band en smeedt zo, met instrumenten uit verschillende tradities, een vernieuwend geluid. Eigen composities van de bandleider worden gekleurd door gedurfde improvisaties en grooves. Dit jaar verscheen het eerste album Quantum Leap, met een gastrol voor Eric Vloeimans.

Mehmet Polat, geboren in Turkije, wonend in Amsterdam, wordt internationaal gezien als dé vernieuwer van de ud, de Arabische luit. Zo vergrootte hij het bereik van het instrument door er twee bassnaren aan toe te voegen en ontwikkelde hij een speciale techniek voor de linkerhand. Met zijn wortels stevig in de Anatolische volksmuziek en de Ottomaans klassieke muziek, verkent Polat in zijn composities stijlen en tradities van over de hele wereld.

‘Natuurlijk speelt zijn Turkse achtergrond een grote rol, maar Polat heeft zich daar nooit toe willen beperken. Zijn muziek waaiert uit naar alle windstreken. Turkse muziek, Spaanse flamenco, de muziek van de Balkan, westerse jazz, de muziek van India: het krijgt bij hem allemaal een geheel natuurlijke plek’ (Draai om je oren).

Mehmet Polat ud / composities, Bart Lelivelt accordeon, Hendrik Müller bas, Joan Terol Amigo drums

After

DJ Lorikeet