Hoe zou het klinken als Duke Ellington, Tom Waits, Carlos Gardel en Charlie Haden elkaar zouden ontmoeten in een kebabzaak op het Finse platteland? Gourmet is het antwoord op deze vraag, die saxofonist Mikko Innanen en gitarist Esa Onttonen elkaar stelden. 20 jaar geleden richtten zij deze zeskoppige band op, waarin de accordeon prominent aanwezig is en waar de contrabas vervangen werd door tuba. De composities van de twee bandleiders hebben veel weg van filmmuziek en zappen tussen allerlei genres. Gourmet is uitgegroeid tot een van de belangrijkste jazzbands van Finland en hun meest recente albums kregen vijfsterrenrecensies in de Finse media.
‘Formidable sextet’ (Downbeat).
‘Catchy hooks with the feeling of interwar Paris, the Mississippi Delta, or New York’s Knitting Factory are fused in a variety of formulations and rhythms. It is frequently flamboyant, occasionally moody, and always entertaining’ (All About Jazz).
Mikko Innanen saxofoon, Ilmari Pohjola trombone, Petri Keskitalo tuba, Esa Onttonen gitaar, Veli Kujala accordion, Mika Kallio drums