Menu

GERSHWIN CELEBRATION TOUR: Millennium Jazz Orchestra, Matangi Quartet, Fay Claassen

De muziek van George Gershwin wordt na 100 jaar in een nieuwe jas gestoken. Fay Claassen zingt eigentijdse versies gearrangeerd voor strijkkwartet en jazzorkest.

Van Rhapsody in Blue tot Porgy & Bess: de typisch Amerikaanse muziek van George Gershwin staat na 100 jaar nog als een huis en is nu opnieuw bewerkt voor een unieke bezetting: zang, strijkkwartet en jazzorkest. De prachtstem van Fay Claassen (ze won onlangs twee Edisons!) voegt zich bij het Matangi Quartet en het veelzijdige Millennium Jazz Orchestra onder leiding van dirigent en arrangeur Joan Reinders. Zijn nieuwe versies zitten vol hedendaagse grooves en verrassende wendingen. Naast veel bekende Broadway-melodieën komen ook minder bekende pareltjes aan bod. Vette bigbandklanken worden afgewisseld met fragiele strijkers en prachtige ballads. Nu eens als een feest der herkenning, dan weer alsof je naar gloednieuw repertoire luistert.

‘Het Millennium Jazz Orchestra vormt qua klank en inhoud een unicum binnen de wereld van de bigbands’ (Jazzenzo).

‘Het is lastig om jezelf niet te verliezen in vele superlatieven, wanneer je de muziek van zangeres Fay Claassen hoort. Zij weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige, spatzuivere en betekenisvolle stemgeluid’ (uit het juryrapport van de Edison 2018 voor Fay Claassen).

Het Matangi Kwartet is ‘uitgerijpt tot een kwartet met een evenwichtige en homogene klank en een eigen ziel’ (de Volkskrant).

Fay Claassen zang

Janneke van Prooijen, Daniel Torrico Menacho viool, Karsten Kleijer altviool, Arno van der Vuurst cello

Bas Konings, Suzan Veneman, Jan Hollander, Herman Nijkamp, Florian Sperzel trompetten, Gerlo Hesselink, Rob Sijben, Joao Driessen, Lucas Figueiredo Santana, Job Helmers saxofoons, Gregor Sperzel, Simon Pugsley, Jan Peter van der Hoeve, Lars de Bie trombones, Dirk Balthaus piano, Bart Tarenskeen bas, Felix Schlarmann drums