Menu

Festival ColorEs Colombia

SAMUEL TORRES SEXTET
ALÉ KUMÁ & DIZZY MANDJEKU

Het festival ColorEs Colombia werpt nieuw licht op Colombiaanse muziek en cultuur, met befaamde musici uit Congo en Colombia.

Hedendaagse muziek en cultuur uit Colombia staan centraal in het festival ColorEs Colombia, met concerten, exposities, films en lezingen op verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht, van 4 t/m 14 oktober.

In de eerste editie van het festival in 2016 stond de ‘Nieuwe Colombiaanse Muziek’ centraal: traditionele stijlen opnieuw uitgevonden door nieuwe generaties en gemixt met bijvoorbeeld pop, jazz en hiphop. In deze tweede editie laten we zien hoe deze stroming zich buiten Colombia manifesteert. In het dubbelconcert in het BIMHUIS ligt de nadruk op de relatie Colombia – Afrika. Het Samuel Torres Sextet en Alé Kumá & Dizzy Mandjeku zijn de hoofdacts van het festival.

De veelzijdige Colombiaanse percussionist en componist Samuel Torres wordt geroemd om zijn adembenemende percussiesolo’s. Hij woont in New York en trad op met o.a. met Arturo Sandoval, Tito Puente, Chick Corea, Lila Downs, Alejandro Sanz, Mike Stern en Richard Bona. In het BIMHUIS speelt hij met zijn Afro-Colombiaanse sextet.

De Afro-Colombiaanse topformatie Alé Kumá zocht contact met de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku (die eerder samenwerkte met Zap Mama en Stromae) en zijn band uit België, voor een verkenning van hun gemeenschappelijke roots. Samen vormen zij een elfkoppig ensemble geworteld in de Congolese soukous en rumba en de Afro-Colombiaanse champeta.

Voorafgaand aan het concert van 20:30 wordt om 20:00 de documentaire Tempo Rubato vertoond. De documentaire duurt 18 minuten, is Engels ondertiteld en gaat over percussionist Samuel Torres die daarna optreedt.

Tempo Rubato: A musical journey through jazz and folkloric Colombian music from Noelia Santos on Vimeo.

‘Een ware revelatie. Bijzonder opzwepende, levenslustige en vibrerende muziek’ (Written in Music over het album Palenque Matongé van Djizzy Mandjeku & Alé Kumá).

SAMUEL TORRES SEXTET: Samuel Torres percussie, Andy Hunter trombone, Maria Raquel zang, Bruno Bohmer piano, Juan Camilo Villa bas, Rodrigo Villalón drums

ALÉ KUMÁ & DIZZY MANDJEKU: Dizzy Mandjeku gitaar, César Medina sax, Nidia Gongora/Paola Marquez/Josée Esengo Muza/Malage De Lugendo zang, Toms Ntale gitaar, La Wey Segura marimba, Leonardo Gomez bas, Emeris Solis percussie, Saidou Ilboudo drums

DJ Blue Flamingo

Facebook event

After

Na afloop draait DJ Blue Flamingo Colombiaanse Cumbia platen.

In samenwerking met: