Menu

12 Points Festival

Dag 3: Filippo Vignato Trio, Trio Heinz Herbert, Ikarai. Orange Line: Niels Broos, Jamie Peet, Joris Roelofs, The Ambush Party

Jonge, getalenteerde musici uit Italië, Zwitserland en Nederland spelen onvoorspelbare, hard groovende muziek, jazz pshychedelics, klassieke composities en experimentele improvisaties, tijdens de derde dag van 12 Points.
Daarvoor: Joris Roelofs + Niels Broos & Jamie Peet tijdens ORANGE LINE. Na afloop een late night sessie onder leiding van The Ambush Party, ook als onderdeel van ORANGE LINE.

16:00 ORANGE LINE
Joris Roelofs – Nietzsche’s Muses
Nederland 
Joris Roelofs is in het BIMHUIS vooral bekend als musicus, maar in de afgelopen jaren studeerde hij daarnaast filosofie, in het bijzonder de ideeën van Friedrich Nietzsche. In een lezing (let op: voertaal Engels) koppelt hij de ideeën van Nietzsche over identiteit, vrijheid en creativiteit aan de wereld van muziek. De lezing belicht Nietzsche’s band met de muziek van Richard Wagner, Nietzsche’s ritmische studies en zijn eigen ambities als componist. Naast luistervoorbeelden zal Roelofs ook een korte soloset geven op basklarinet.

Let op: dit programma vindt plaats in het Atrium van het Muziekgebouw. Vrij toegankelijk, ook zonder 12 Points ticket.

19:30 ORANGE LINE
Niels Broos & Jamie Peet

Nederland
Wonderkinderen met een voorkeur voor jazz, hiphop en analoge elektronica. ‘Dit duo staat voor alles wat goed is aan de fusie van hiphop, elektronica en jazz’, aldus Jazzism. Toetsenbordspeler Niels Broos en drummer Jamie Peet begonnen allebei al op zeer jonge leeftijd met spelen en improviseren zit in hun bloed. Ze hebben affiniteit met de jazz van Monk en Coltrane, maar ook met de beats van JDilla en Flying Lotus en de elektronica van Aphex Twin en Squarepusher.

20:30 12 POINTS PROGRAMMA

Filippo Vignato Trio
Venetië, Italië

Trombonist Vignato wordt in zijn thuisland alom geprezen en won verschillende prijzen met zijn nationale trio. Met een ongewone combinatie van trombone, Fender Rhodes en drums mengt de groep hun organische en elektronische muziek op slimme wijze tot hard groovende beats – onverwacht en onvoorspelbaar.

Trio Heinz Herbert
Zurich, Zwitserland

Collectieve uitdrukkingskracht staat centraal voor dit jaar. Sporen van jaren ’70 free jazz-psychedelica en stukjes hedendaagse clubcultuur mengen ze tot een met elektronica doordrenkte, bijna telepathische wisselwerking waarbij het draait om gevoel, kleur en textuur.

Ikarai
Amsterdam, Nederland

Door Muhammad Ali’s beroemde woordspel te gebruiken als springplank voor improvisatie, zet Ikarai letterlijk de werelden van klassieke compositie en improvisatie lijnrecht tegen over elkaar. De muziek stroomt door het prisma van de confrontatie. Zo ontstaat iets volkomen unieks.

23:30
ORANGE LINE
Late night sessie onder leiding van The Ambush Party

Nederland
Van noise tot cumbia tot Misha Mengelberg: The Ambush Party overrompelt met tenorsax, cello, piano en drums. ‘Like a zoo after closing’ (Downbeat).
The Ambush Party is een geval apart binnen de Amsterdamse impro-scene, een internationale viermansformatie met een unieke bezetting: de fluwelen saxofoonklank van Natalio Sued, de lyrische cello van Harald Austbø, het percussieve pianospel van Oscar Jan Hoogland en de onvoorspelbare, krachtige en tegelijk melodieuze drums van Marcos Baggiani. Zij wisselen vrije improvisatie af met traditionele cumbia, composities van Misha Mengelberg en al even levendige eigen composities.

Over 12 Points
4 dagen, 12 bands, 12 steden, 1 podium. Dit jaar neemt de dertiende editie van het bruisende, Europese 12 Points-festival Amsterdam over! 12 jonge bands, die de grenzen van jazzmuziek zoeken en verleggen, treden op. ‘De nieuwste, heetste geluiden in jazz en hedendaagse experimentele muziek.’ (Irish Times)

Over ORANGE LINE
Tijdens 12 Points presenteert het BIMHUIS een sprankelend randprogramma met spannende Nederlandse acts. Elk van hen representeert op zijn eigen manier de vibe van de Nederlandse jazzscene. Met a.o. Sun-Mi Hong, Niels Broos & Jamie Peet en Guy Salomon Group. Orange Line wordt ondersteund door Dutch Performing Arts.

Filippo Vignato Trio
Filippo Vignato trombone / filters / elektronica, Yannick Lestra Fender Rhodes / bas / synth / FX, Attila Gyárfás drums / elektronica

Trio Heinz Herbert
Dominic Landolt gitaar / effecten, Ramon Landolt toetsen / synths / samples, Mario Hänni drums

Ikarai
Camiel Jansen bas / composities, Julian Schneeman piano, Jeroen Batterink drums, Tessel Hersbach viool, Yanna Pelser altviool, Bence Huszar cello


In samenwerking met: