Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

BIMHUIS COMPOSITIEOPDRACHT

Ben van Gelder: Paradís

De allereerste BIMHUIS compositieopdracht is toegekend aan altsaxofonist Ben van Gelder. Zijn nieuwe stuk Paradís is o.a. geïnspireerd door het werk van Marc Chagall en dat van Messiaen .

Het lyrische spel van de in New York geschoolde altsaxofonist Ben van Gelder (1988) wordt vergeleken met dat van zijn leermeester – en legende – Lee Konitz. Ook als componist wordt de dertiger alom gewaardeerd: zo schreef hij in 2017 al een compositie in opdracht van de Jazz Gallery in New York. Het stuk, Among Verticals, was gebaseerd op een schilderij van František Kupka. Naast zijn eigen band vormt van Gelder een trio met gitarist Reinier Baas (The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble) en ICP-drummer Han Bennink. Zijn stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Voor het BIMHUIS dus reden te over om de eerste compositieopdracht aan Van Gelder toe te kennen!

De nieuwe compositie is opnieuw gebaseerd op een beeldend kunstwerk: ditmaal op Paradís van Marc Chagall. Het schilderij beeldt op kenmerkende wijze de zondeval van Adam en Eva uit.

‘Het idee van het paradijs als ommuurde tuin representeert voor mij een balans tussen orde en chaos: ik wil een balans vinden tussen het geschrevene en improvisatie’, aldus Van Gelder over Paradís. ‘Het harmonische landschap van Messiaen, van onconventionele akkoorden, is een inspiratie. Beelden en verhalen zijn voor mij belangrijke elementen. Mijn moeder is klassiek geschoold zangeres. Ze heeft een trio waarmee ze naast eigen werk Jiddisch en Ladino repertoire vertolkt, muziek waarin het verhaal centraal staat. Dat heeft me gevormd. Daarnaast heb ik een studie kunstgeschiedenis afgerond en is beeldende kunst een dagelijkse inspiratiebron.’

De BIMHUIS compositieopdracht is onderdeel van BIMHUIS Productions. BIMHUIS Productions schept ruimte voor de ontwikkeling van relatief onbekend maar excellent talent, voor nieuwe ensembles en geniale composities, voor eigenzinnigheid, virtuositeit en sprankelende performances. BIMHUIS Productions ondersteunt talenten met visie, musici die iets bijzonders voor elkaar willen krijgen. Deze plannen kunnen vele vormen aannemen, van bijzondere live-producties op landelijke podia en festivals tot albumreleases en internationale tours. De compositieopdracht wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Ben van Gelder altsax, Wanja Slavin altsax, Joris Roelofs basklarinet, Gideon van Gelder piano, Clemens van der Feen contrabas, Jamie Peet drums


Restaurant

Het concert combineren met een diner? Ons restaurant is open op concertavonden, doorgaans vanaf 18:30 uur. Reserveren aanbevolen.

Meer info
In samenwerking met:
vr 29 november 2019
Ben van Gelder: Paradís
tickets