29 nov 2019 - Ben van Gelder: Paradís - BIMHUIS Amsterdam
Menu

BIMHUIS COMPOSITIEOPDRACHT

Ben van Gelder: Paradís

De allereerste BIMHUIS compositieopdracht is toegekend aan altsaxofonist Ben van Gelder. Zijn nieuwe stuk Paradís is o.a. geïnspireerd op het werk van Marc Chagall en dat van Messiaen .

Dit concert wordt aanbevolen door: Ben van Gelder

Het lyrische spel van de in New York geschoolde altsaxofonist Ben van Gelder (1988) wordt vergeleken met dat van zijn leermeester – en legende – Lee Konitz. Van Gelder is leider van een kwartet met musici die hij ontmoette in New York. Daarnaast vormt hij een duo met gitarist Reinier Baas en werkt hij met regelmaat samen met ICP-drummer Han Bennink.
Ook als componist wordt de dertiger alom gewaardeerd: zo schreef hij in 2017 een compositie in opdracht van de Jazz Gallery in New York: Among Verticals. De composities die hij schreef werden gearrangeerd en uitgevoerd door verschillende grote ensembles in binnen- en buitenland waaronder het Metropole Orkest. Zijn stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Voor het BIMHUIS dus reden te over om de eerste compositieopdracht aan Van Gelder toe te kennen!

Van Gelder studeerde naast muziek ook kunstgeschiedenis. Beelden vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Zijn nieuwe compositie is dan ook gebaseerd op een kunstwerk van Chagall met de gelijknamige titel Paradís. Het schilderij beeldt op geheel eigenzinnige wijze het paradijs uit:
‘Het werk van Chagall is poëtisch, surreëel en heeft een geheel eigen vocabulaire. Als toeschouwer word je uitgenodigd om zijn wereld te betreden. Het idee van het paradijs als ommuurde tuin is iets wat erg tot mijn verbeelding spreekt en uiting geeft aan een basaal en tijdloos idee. Het representeert de scheidslijn tussen orde en chaos: dat idee is in directe zin te betrekken op het schrijfproces en improvisatie in het algemeen maar in bredere zin op het leven, dat soms kan voelen als een balanceer-act.’ aldus Van Gelder over Paradís.

De BIMHUIS compositieopdracht is onderdeel van BIMHUIS Productions. BIMHUIS Productions schept ruimte voor de ontwikkeling van relatief onbekend maar excellent talent, voor nieuwe ensembles en geniale composities, voor eigenzinnigheid, virtuositeit en sprankelende performances. BIMHUIS Productions ondersteunt talenten met visie, musici die iets bijzonders voor elkaar willen krijgen. Deze plannen kunnen vele vormen aannemen, van bijzondere live-producties op landelijke podia en festivals tot albumreleases en internationale tours. De compositieopdracht wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

‘Alles wordt gespeeld met verbluffende controle en precisie en klinkt toch nergens voorgekookt.’ (***** Volkskrant)

‘Rechtstreeks de diepte in, met elegantie, precisie en verbeelding.’ (***** NRC)

‘Subtiel, evenwichtig, soft spoken en even gevoelig als intelligent.’ (Trouw)

Ben van Gelder altsax, Wanja Slavin altsax, Joris Roelofs basklarinet, Gideon van Gelder piano, Clemens van der Feen contrabas, Jamie Peet drums


In samenwerking met: