Menu

Basklarinet Festijn: Louis Sclavis, Rudi Mahall, Tobias Klein, Oguz Büyükberber, Fie Schouten & Lothar Ohlmeier

Uniek festival rond de basklarinet, dit keer met zes uitmuntende (bas)klarinettisten in verschillende bezettingen

Het Basklarinet Festijn viert de schoonheid van de basklarinet, het karaktervolle, veelzijdige instrument met zijn opmerkelijke sonore klank. Het festival legt de nadruk op de muziek van nu, van hedendaags klassiek tot jazz. Op deze speciale avond treden zes uitmuntende (bas)klarinettisten op in kleine bezettingen en tutti-afsluiter, zowel op basklarinet als contrabasklarinet, bassethoorn, klarinet en esklarinet gespeeld. De zes (bas)klarinettisten zijn:

Louis Sclavis 
In Lyon raakte Louis Sclavis al vroeg betrokken bij het muzikantencollectief Arfi. Hij tourt over de hele wereld, heeft een enorme cd-collectie op zijn naam en speelde met enorme hoeveelheid verschillende musici. Een ongelooflijke techniek, helderheid en precisie maakt hem al 40 jaar tot een van de beste (bas)klarinettisten in de free jazz en avant-garde.

Rudi Mahall
Mahall is een Duitse jazzbasklarinettist. Hij speelt veel projecten en bracht albums uit met pianist Aki Takase. Mahall werkte mee aan Alexander von Schlippenbach’s opname van de complete werken van Thelonious Monk, uitgegeven door het prestigieuze Zwitserse label Intakt Records. In 2011 ontving hij de SRW-Jazzprijs. Mahall richtte in 1992 Der Rote Bereich op en tourde vele jaren met deze groep waarmee hij in 2006 de Neuen Deutschen Jazzpreis ontving.

Fie Schouten 
Als specialist in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en met eigen groepen. Veel composities werden voor haar gecomponeerd die zij solo en in kamermuziekbezetting uitvoerde. Veel van deze werken nam zij op cd op. Fie Schouten is artistiek leider van het Basklarinet Festijn en hoofdvakdocent aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Tobias Klein 
Basklarinettist, saxofonist en componist Tobias Klein’s focus ligt op het gebied waar geïmproviseerde muziek raakt aan jazz, Niet-Westerse muziek, hedendaags gecomponeerde muziek en elektronische muziek. Tobias is artistiek leider van het ensemble Spinifex met wie hij heel Europa rondtoerde en veel cd’s opnam; hij is artistiek leider van het Basklarinet Festijn.

Oguz Büyükberber
Oguz Büyükberber is een basklarinettist, componist en improvisator die in veel vooraanstaande Europese festivals optreedt, o.a. op het NN North Sea Jazz Festival, Akbank Istanbul en London jazz festival. Büyükberber is altijd op zoek naar structuur, nieuwe vormen in zijn composities en improvisaties. In zijn optredens is vaker videokunst en live-elektronica een onderdeel. In 2012 kreeg hij van ons een Carte Blache.

Lothar Ohlmeier
Gedurende meer dan 25 jaar heeft Lothar opgetreden en opgenomen met een groot aantal van de meest gerespecteerde bandleiders uit de jazz en geïmproviseerde muziek, zoals Jorrit Dijkstra, Benoit Delbecq, Jim Black, Ingrid Laubrock, Steve Arguelles, Julie Sassoon en Harry Spaarnay en vele anderen. Gewaardeerd om zijn uitzonderlijke toonbeheersing, virtuoze frasering en beheersing van hedendaagse klassieke muziek tot jazz en vrije improvisatie, blijft Lothar op zoek naar nieuwe muzikale routes om mee te experimenteren en samen te werken.