Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Onderwijs

Muziek begrijpt iedereen, van jong tot oud. In samenwerking met het Muziekgebouw organiseert het BIMHUIS schoolconcerten, workshops en projecten voor kinderen en jongeren. Samen ontdek je wat er allemaal te horen is tussen jazz, wereldmuziek, klassiek en elektronische muziek. Een uniek avontuur in een van de mooiste concertzalen van Nederland.


Hieronder vind je het seizoensaanbod 19-20 voor het basisonderwijs, van het BIMHUIS en het Muziekgebouw 

Groove Beest: Kruidkoek
groep 7 en 8 / vrijdag 17 januari 2020 / BIMHUIS

Wat is een groove? Dit explosieve bandje, waar je je vingers bij aflikt, ontdekt het samen met de klas en MC Jennifer Muntslag. Zelf noemen de Kruidkoek-mannen hun muziek Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, rock, jam, funk, ska, Afro, disco grooves’. Hoe het klinkt? Groovy.

Voorafgaand aan het gierende concert vindt een workshop plaats in de klas waarin de eerste grooves gesmeed worden. Daarbij laat een topmuzikant de grooves in de muziek horen. Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 17 januari 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 45 minuten / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.Kwartetten met Beethoven door Oorkaan / Dudok Quartet
groep 3 t/m 6 / maandag 27 januari 2020 / Muziekgebouw

Vier musici spelen buiten met elkaar een kwartetspel. “Heb jij voor mij van de strijkers de altviool? Ik mis nog van de getallen nummer 4. Wie heeft van de metamorfose de vlinder? En wie heeft de allermooiste kleur goud?” Met de muziek gaat het Dudok Quartet een dialoog met je aan en neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel.

De prachtige muziek van Beethoven is steeds in beweging en wordt, net als de kaarten in het spel, steeds opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar?

Een concert vol fantasie, beweging en verwondering met de mooiste muziek van het bijzondere Beethovenjaar 2020.

Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: ma 27 januari 2020 om 10.30 uur / Waar: Muziekgebouw / Duur: circa 45 à 55 minuten / Lessen: Lessen met digitaal materiaal, hoorspel en workshop.Sticks door Percossa / Oorkaan 

groep 1 en 2 / woensdag 1 april 2020 om 11.00 uur / Muziekgebouw

HOE KLINKT OER? In Sticks ontdek je samen met de vier virtuoze slagwerkers van Percossa hoe je kunt praten zonder een woord te zeggen. En hoe je muziek kunt maken zonder muziekinstrumenten en hoe je je oren kunt openen voor geluiden die je nog nooit hoorde, zoals het ritme van vuur, musicerende dieren en spannende klanken uit de natuur. Een percussieconcert vol humor, van vier oer-nette mannen die misschien wel niet zo beschaafd zijn als ze doen voorkomen.

Voor wie: groep 1 en 2 / Wanneer: woensdag 1 april 2020 om 11.00 uur / Waar: Muziekgebouw / Duur: circa 45 minuten / Lessen: Lessen met digitaal materiaal, hoorspel en workshop

LET OP: nieuwe datum en locatie! (eerder was dit concert op 31 januari gepland in het BIMHUIS)


Groove Beest: Shishani & Namibian Tales
groep 7 en 8 / vrijdag 7 februari 2020 / BIMHUIS

Ontdek met de Amsterdamse wereldreizigers van Shishani & Namibian Tales hoe een groove voortleeft.
De muzikanten van deze band gingen op zoek naar de bijna uitgestorven Namibische muziektradities. Ze kwamen terecht in de Kalahari woestijn, waar het oudste volk ter wereld woont: de San. Ze ontmoetten vier oma’s, van wie ze eeuwenoude liederen leerden. Die liederen vormen het startpunt voor hun eigen, verfrissende muziek. Ontdek samen met deze groovy band hoeveel je van oude tradities kunt leren, en hoe je deze kunt gebruiken om iets nieuws te maken.

Een concert over Namibië, de San, oude tradities, identiteit én over jazz, funk, interactie, beweging en dans.

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 7 februari 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 1 uur / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.
Vreemde Streken door Oorkaan en Trio Diamanda

groep 3 t/m 6 / vrijdag 21 februari 2020 (voorjaarsvakantie) / Muziekgebouw

In deze nieuwe werelden vol geluid ben je nog niet eerder geweest. Een violiste, een cellist en een altvioliste laten horen hoe mooi strijker bij elkaar kleuren. Ze gaan op zoek naar nieuwe werelden in een fysiek en poëtisch strijkorkest. Het is een nieuwe voorstelling die de hele klas op z’n stoel houdt.

In het Muziekgebouw ontdek je de mooiste en gekste dingen waar je nog nooit van gehoord hebt. Vreemde streken is een theatrale ontdekkingstocht waarin drie strijkers als ware pioniers met jou de grenzen verkennen van hun instrumenten.

Nieuwe klanken van Garth Knox komen samen met eeuwenoude tonen en opzwepende Ierse Folk, we gaan op zoek naar nieuwe werelden en zijn nieuwsgierig naar alles wat anders is.

Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: vrijdag 21 februari om 10.30 en 12.30 uur (voorjaarsvakantie) / Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw / Duur: circa 1 uur / Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met een violist is ook mogelijk.Groove Beest: Koffie

groep 7 en 8 / vrijdag 27 maart 2020 / BIMHUIS

Wanneer klinkt iets groovy? Dat weet deze band als geen ander. Hun onweerstaanbare muziek is een mix van afrobeat, jazz en seventies funk. De achtkoppige band levert een Amsterdams vervolg op de Nigeriaanse Afrobeat. Geïnspireerd door deze Afrikaanse stijl speelt Koffie oneindige beats met opzwepende improvisaties. De voeten gaan gegarandeerd van de vloer!

Voorafgaand aan het concert vindt een workshop in de klas plaats waarin de eerste grooves gesmeed worden. Daarbij laat een topmuzikant de grooves in de muziek horen. Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: groep 7 en 8 / Wanneer: vrijdag 27 maart 2020 om 10.30 uur / Waar: BIMHUIS / Duur: circa 1 uur / Lessen: Lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas.De Dromenblazers door Oorkaan / Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
groep 3 t/m 6 / vrijdag 3 april 2020

Vier jongens blazen dromen tot leven. Ze laten zich meeslepen door hun fantasie. Vol jeugdige verwondering en soms een tikje overmoedig, spelen ze spelletjes en dagen ze je uit om mee te dromen. Of dagdromen. Of slaapdromen. Of op-je-kop-dromen.

Dromenblazers is een magisch vrolijk klarinetconcert waarin de vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet soepel swtichen tussen verschillende muziekstijlen. Van Gershwin tot Mahler tot Dvorák en meer. Want in dromen kan alles!

Een voorstelling over dromen tot leven blazen, plezier, dagdromen, je fantasie aanzetten, de klarinet familie en het bijzondere Mahlerjaar 2020.

Voor wie: groep 3 t/m 6 / Wanneer: vrijdag 3 april 2020 om 10.30 uur en 12.30 uur / Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw / Duur: circa 1 uur / Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met musici is ook mogelijk.

Ook interessant: Familieconcerten in het BIMHUIS