Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Expositie

In het BIMHUIS café zijn wisselende exposities te zien. Nu te zien: Rietvald VAV x BIMHUIS. Vanaf 28 januari: Ton Mijs: Up Close with The Artist.
De expositie is elke concertavond vanaf 18:30 gratis te bezoeken.


Nu te zien: Rietveld VAV x BIMHUIS

Vol trots presenteert het BIMHUIS een tentoonstelling in samenwerking met de Rietveld Academie’s VAV – Moving Image department. Zeventien studenten nemen de muren van het café in beslag met videokunst en grafisch werk. Verwacht een kleurrijke verzameling van grootmoederlijk advies, pratende auto’s, meditatieve vormen en striptekeningen van een dystopische toekomst.
De tentoonstelling is de eerste van een langere samenwerking tussen de Rietveld Academie en het BIMHUIS: twee instituten die misschien op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar te maken hebben, maar die terdege een zelfde visie delen. Jazz is immers dé muziekvorm die zichzelf keer op keer vernieuwt; een inspiratie en tegelijkertijd herkenbaar doel voor de studenten van de VAV-Moving Image department. Voor hen (en velen met hen) is het concept van het bewegende beeld een van de belangrijkst uitdrukkingsvormen in hedendaagse kunst. Op het snijvlak tussen beeld en geluid, tussen analoog en digitaal, tussen feit en fantasie worden de meest unieke werken gecreëerd. Het resultaat is een tentoonstelling waarin, geheel passend bij de jazz, grenzen worden opgezocht en misschien zelfs wel overschreden.

Artists participating in the video program
Millie Rose Dobree
David Kerssens
Feline Hjermind
Nina Blagojevic
Juni Mun
Josefina Gilardi
Ignas van Rijckevorsel
Ursulla M.H. Marcussen
Isabel Pontoppidan
Melle van Herwaarden
Joe Eshuis
Joost Koster

Artists exhibiting in the space
Angelique Farge
Emile Weisz
Oskar Frere-Smith
Sidsel Lehn Mehlsen
Lucien Easton
Meis Vrancken

Curated by
Feline Hjermind and Lucien Easton

Special thanks to

Margriet Kruijver and the teachers of the VAV department

Vanaf 28 januari: TON MIJS: UP CLOSE WITH THE ARTIST. PORTRETTEN 2017 – 2019

Fotograaf Ton Mijs (1942) is autodidact en woont in Amsterdam. Op zestienjarige leeftijd sloop hij naar binnen tijdens een Jazz in de Philharmonie concert in het Kurhaus, Scheveningen en nam hij zijn eerste foto’s van Ella Fitzgerald en Miles Davis. Hij droomde ervan professioneel fotograaf te worden, maar werd in plaats daarvan socioloog. Na een lange carrière in de academische wereld richtte hij zich begin jaren 2000 eindelijk op fotografie.

Tien jaar geleden besloot Ton zijn liefde voor geïmproviseerde muziek en fotografie te combineren. In samenwerking met jazzschrijver Kevin Whitehead publiceerde hij het fotoboek Instant Composers Pool Orchestra: You Have To See It (Mijs Cartography & Design, Rotterdam, 2011).

De tentoonstelling laat met name de jongere, internationale generatie muzikanten zien, die momenteel in de Amsterdamse muziekscene heersen met nieuwe geluiden en composities. Je kunt echter ook enkele oudgedienden spotten. Ton vangt de persoonlijkheid van elke muzikant in zijn foto’s. Hij slaagt erin heel dichtbij te komen, bijna alsof je naast de artiest op het podium staat. Met deze serie hoopt hij dat de kijker de muziek bij de beelden hoort.

Alle getoonde portretten zijn gemaakt in het BIMHUIS, behalve die van Eli Keszler (Cafe Oto, Londen), Burton Greene (Salon de IJzerstaven, Amsterdam), Wilbert de Joode, Joost Buis en Marta Arpini (Zaal 100, Amsterdam), Giuseppe Doronzo en Pino Basale (Splendor, Amsterdam) en Ernst Glerum (Tivoli, Utrecht).

Portretten:

Ab Baars
Alexander Hawkins
Alistair Payne
Bart de Vrees
Bart Maris
Burton Greene
Eli Keszler
Ernst Glerum
Frank Rosaly
George Hadow
Giuseppe Doronzo
Jasper Stadhouders
John Edwards
Joost Buis
Kaja Draksler
Louis Moholo-Moholo
Marta Arpini
Marta Warelis
Mary Oliver
Onno Govaert
Pino Basale
Tobias Delius
Wilbert de Joode
Yung-Tuan Ku
Ziv Taubenfeld

Opening: BIMHUIS café, dinsdag 28 januari, 17:30 – 19:00
toegang gratis