Improvisatieworkshop - Elke dinsdagavond in het BIMHUIS - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Improvisatieworkshop

Een vast onderdeel van de BIMHUIS-week is de improvisatieworkshop op dinsdagavond, al sinds 1975 onder leiding van contrabassist Arnold Dooyeweerd. De workshop is gratis toegankelijk voor musici en publiek.


Het onderwerp is improvisatie, of wat er gebeurt als je gaat spelen zonder dat er van tevoren iets wordt afgesproken. Alle instrumenten (dus ook stem) zijn welkom, inschrijving vooraf is niet nodig. Na de introductie van nieuwe deelnemers begint de workshop met een oefening die aansluit op wat er in eerdere workshops is gebeurd. Het onderwerp van die oefening kan een rode draad zijn voor de rest van de avond, maar dat hoeft niet altijd. Alles gaat op gehoor en de nadruk ligt op samenspel. De muziek ontstaat ter plekke door inbreng van de deelnemers, waarbij meestal in kleine bezetting wordt gespeeld, terwijl de andere deelnemers luisteren. Direct na een stuk geeft de workshopleider kritiek en suggesties, en soms wordt het stuk overgedaan om de gegeven tips uit te proberen.

Hierboven staan een paar video’s van de workshop. Bekijk voor meer video’s het YouTube-kanaal van de workshop.

Improviseren op een internationaal podium

Wat het niveau betreft: het is goed dat de deelnemers zich realiseren dat deze workshop op een internationaal podium plaatsvindt, waar ook publiek aanwezig is. Om mee te kunnen spelen helpt een goede instrumentbeheersing enorm, maar het is ook de kunst is om de toehoorders niet te laten merken wanneer die (nog) te wensen overlaat. Het is ook mogelijk om eerst een keer te komen kijken en luisteren zonder zelf mee te spelen.