Menu

Lockdown & Listen week 25

Elke week tipt programmeur Frank van Berkel in zijn Lockdown & Listen een album. Week 25: A Self-Strewn Portrait van Sun-Mi Hong Quintet.


Sprookjesbos

Een van de voordelen van de lockdown is dat je de tijd hebt om eens rustig te gaan zitten, een album op te zetten en deze van begin tot eind uit te luisteren, zonder onderbrekingen. Ondanks dat de gedwongen lockdown voorbij is heb ik mezelf weer de discipline bijgebracht om dit wekelijks te doen. Welnu, deze week neem ik de tijd voor Sun-Mi Hong haar tweede album.

De signatuur van de Koreaanse drumster valt niet een, twee of drie in woorden te vangen en is nog volop in ontwikkeling. Haar nummers zijn donkere onnavolgbare sprookjes. Dat wil zeggen dat er veel te ontdekken valt. Geen recht toe recht aan stukken, maar avontuurlijke wandelingen in een onbekend bos met hoge bomen en kleine paadjes waar op open plekken licht doorheen valt. Sun-Mi strooit wat zaadjes in het rond en creëert met haar band haar zelfportret.

De Amerikaanse jazztraditie wordt vertegenwoordigt met Blue Note-akkoorden en Sun’s soepele jazzy drumwerk, dat de composities ondersteunt en vrolijk stuurt. Sun-Mi laat zich omringen door de beste jonge jazzmusici uit de hedendaagse Nederlandse jazzscene. Tenorist Nicolà Ricci improviseert als een dolle over de chorussen en speelt lyrisch ensemblespel met piano en trompet. Alistair Payne, die als geluidsman ook verantwoordelijk is voor de uitzonderlijke geluidskwaliteit, speelt trompet alsof hij gesprekjes voert. Hij voorziet zijn eigen riffs van een reflecterend commentaar soms met effecten, die doen denken aan dierlijke geluiden en een omfloerste blues oproepen. Hij draagt de compositie ‘Bjork’ bij en vervult alles bij elkaar een markante rol op de hele plaat.

Een drummerssignatuur valt terug te horen in wisselende maatsoorten en breaks, onpeilbaar, maar nooit dominant. We horen een ritmische Europese mars in zevenkwartsmaat met een jazzy unisono intromelodie in ‘Thoughts to be Spoken’. De groep zoekt een eigen stem met behulp van de verworvenheden van verschillende tradities. De vocale bijdragen van Song-Yi blijven beperkt tot de twee nummers die verwijzen naar een Koreaanse traditie met bijbehorende percussie.

Deze plaat kun je gerust meerdere keren opzetten, want er valt telkens weer iets nieuws op. En telkens als ik deze muziek opzet kom ik in dat sprookjesbos. Ik kijk uit naar het moment dat Sun-Mi Hong weer live komt spelen in het BIMHUIS, het moment waarop muziek spontaan tot zijn recht komt, direct, vers van de pers. Het sprookjesbos in huis.

Nicolà Ricci – tenorsaxofoon
Alistair Payne – trompet
Young-Woo Lee – piano
Alessandro Fongaro – contrabas
Sun-Mi Hong – drums, percussie, composities

Gasten:
Song-Yi – vocals
Fuesanta Méndez – voice

Meer informatie over Sun-Mi Hong Quintet vind je hier.

Wil jij ook in aanmerking komen voor de wekelijkse Lockdown & Listen?
Stuur je album naar BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam, t.a.v. Frank van Berkel, of digitaal naar info@bimhuis.nl, o.v.v. Lockdown & Listen

Bekijk de vorige tips van Frank:
Week 19: Jeroen van Vliet Moon Trio – Monochromes
Week 20: Tineke Postma – Freya
Week 21: Maarten Hogenhuis Trio +3
Week 22: Dinosaur – To The Earth
Week 23: Irreversible Entanglements – Who Sent You?
Week 24: Witch ‘n’ Monk