Menu

Lockdown & Listen: week 24

Elke week tipt programmeur Frank van Berkel in zijn Lockdown & Listen een album. Week 24: Witch ‘n’ Monk.


Nucleaire aerosolen

‘Door het combineren van Latijns-Amerikaanse fluiten, elektronica, complexe zanglijnen met een vleugje Frank Zappa-lyriek en een radicale punkesthetiek, maakt het duo van Heidi Heidelberg en Mauricio Velasierra dramatisch bizarre vocale muziek uit een andere dimensie!’ aldus het persbericht. Treffende woorden waaraan ik nog wil toevoegen: freaky en psychedelisch. Deze muziek rockt.

Toen ik de Britten Heidi en Mauricio voor het eerst ontmoette, zo’n vijf à zes jaar geleden, waren ze een speels duo onder de naam Bitch ‘n’ Monk. Zowel op het podium als in een gesprek in de wandelgangen straalden ze geniale humor met kunstzinnige vindingrijkheid uit. Of het nou ging om muziek of het aan de man brengen van hun product: het was een en al vrolijkheid. Wel nu, het liefelijke is er inmiddels wel af en de naam is sinds dit jaar veranderd in Witch ‘n’ Monk. Dat zegt genoeg. Het duo vult elkaar zowel live als op de plaat feilloos aan, dat is niet veranderd. Ze bespelen samen een band aan instrumenten. Alleen de echte drums worden op een paar nummers bij gehuurd, van bijvoorbeeld de authentieke Britse drummer Seb Rocheford. Heidi heeft een ongekend stembereik. Met haar hoge stem kan ze menig wijnglas breken en ik vermoed een bak aan nucleaire aerosolen verspreiden. Geen zorg, die gaan vast dwars door je heen en verlaten je lichaam zonder schade. Het is een opvallend album en de experimentele muziek zou uitstekend geklonken hebben in ons programma, ware het niet dat corona de boel in de war schopte. Er is redding: John Zorn viel ervoor en tekende het duo op zijn Tzadik label.

Heidi en Mauricio wonen en werken tegenwoordig in Berlijn en spelen ook met Amsterdamse musici als Oene van Geel en Philipp Rüttgers. Hun geplande concert op 31 mei moest geannuleerd worden, maar we hopen ze snel weer in het BIMHUIS live te mogen verwelkomen!

Heidi Heidelberg – vocals, gitaar, basgitaar, viool
Mauricio Velasierra – fluiten (Quenas, Mozenos, Gaitas, Sikus pipes), caharango, vocals
Gastmusici: Gidon Carmel, Nicolas Stocker, Sebastian Rochford – drums

Koop het album van Witch ‘n’ Monk hier.

Wil jij ook in aanmerking komen voor de wekelijkse Lockdown & Listen?
Stuur je album naar BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam, t.a.v. Frank van Berkel, of digitaal naar info@bimhuis.nl, o.v.v. Lockdown & Listen

Bekijk de vorige tips van Frank:
Week 19: Jeroen van Vliet Moon Trio – Monochromes
Week 20: Tineke Postma – Freya
Week 21: Maarten Hogenhuis Trio +3
Week 22: Dinosaur – To The Earth
Week 23: Irreversible Entanglements – Who Sent You?