Menu

Lockdown & Listen week 23

Elke week tipt programmeur Frank van Berkel in zijn Lockdown & Listen een album. Week 23: Who Sent You? van Irreversible Entanglements.


At what point do we stand up?

De huidige situatie in de Verenigde Staten is verdrietig en boos makend. De Lockdown & Listen van deze week maakt de situatie voelbaar, maar biedt tegelijkertijd troost. Chaos, opstandigheid, poëzie, bedreiging, onrechtvaardigheid en schoonheid. Het komt allemaal op het nieuwste album van Irreversible Entanglements voor. Deze protestgroep is opgericht om een krachtige vuist te maken richting onrechtvaardig politiegeweld, dat zich met name richt op zwarte mensen. Een onmiskenbare boodschap. Ze traden precies een jaar en een maand geleden op in het BIMHUIS.

De proteststem van de zwarte muzikant is de essentie van jazz. Charles Mingus met Fables of Faubus, John Coltrane met Alabama, Max Roach met de Freedom Suite en Nina Simone met Mississippi Goddam om een paar voorbeelden uit het verleden te noemen.
‘Who Sent You?’ van Irreversible Entanglements kwam dit voorjaar uit op het International Anthem label. Krachtige vrije jazz met zinderende stuwende drives van bas en drums. Daaroverheen een schurende sax of een melancholische trompet. Plus de ‘rappe’ lyrics van Moor Mother, die met teksten die aan Tom Waits doen denken, zoals ‘The pope must be drunk’ in Blues Ideology, een macabere schets geeft van een chaotische realiteit. De track No Más heeft een groovy hymne als vredes kreet en een drukkend, benauwend en bedreigend gevoel beleef je in Who sent you?. In het jazzy free swing, met melancholieke blazers doorspekte, The Code Noir wordt de nijpende situatie bezingsproken (spoken word), meanderend naar het einde: ‘At what point do we stand up and say something?’

De wereldwijde onderdrukking door racisme is een beest dat we in de ogen moeten kijken. We kunnen niet langer wegkijken voor stelselmatige onderdrukking van wat voor een orde dan ook. Het stemt verdrietig dat anno 2020 in de Westerse wereld van ongekende welvaart nog steeds geen gerechtigheid is voor alle mensen. In de Verenigde Staten is de maat vol voor de zwarte gemeenschap. Maar het ‘point of no return’ was al veel langer bereikt. Het is te begrijpen dat de bevolking, van welke kleur dan ook, nu en masse in protest komt. En wij moeten met hun mee protesteren. Dat het volledig uit de hand loopt lijkt nauwelijks meer te voorkomen, tenzij de leiders opstaan, zich uitspreken vóór hun eigen volk en een helpende hand uitsteken. Gelukkig doen een aantal dat ook. Het is te hopen dat de chaos nog te keren valt en dat verandering op komst is. De Lockdown & Listen van deze week gaat dan ook over het opkomen voor de zwarte Amerikaanse bevolking, die nog steeds niet gehoord wordt in hun schreeuw om acceptatie, gelijke behandeling en rechtvaardigheid.

Carmae Ayewa aka Moor Mother – stem, tekst
Keir Neuringer – saxofoon, percussie
Aquiles Navarro – trompet, percussie
Luke Stewart – contrabas, percussie
Tcheser Holmes – drums, conga’s

Koop Who Sent You? van Irrversible Entanglements hier.

Wil jij ook in aanmerking komen voor de wekelijkse Lockdown & Listen?
Stuur je album naar BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam, t.a.v. Frank van Berkel, of digitaal naar info@bimhuis.nl, o.v.v. Lockdown & Listen

Bekijk hier de vorige tips van Frank
Week 19: Jeroen van Vliet Moon Trio – Monochromes
Week 20: Tineke Postma – Freya
Week 21: Maarten Hogenhuis Trio +3
Week 22: Dinosaur – To The Earth