Lockdown & Listen week 22 - BIMHUIS Amsterdam
Menu

Lockdown & Listen week 22

Elke week tipt programmeur Frank van Berkel in zijn Lockdown & Listen een album. Week 22: Dinosaur – To The Earth (Edition Records).


Geëvolueerde dinosauriërs

Weer een gaaf album op Edition Records, het Engelse label dat laveert tussen jazz van het zowel Europese als Amerikaanse noordelijk halfrond. De band Dinosaur van Laura Jurd bestaat 10 jaar. En dat hoor je. Het is een goed ingespeelde groep van jonge generatie jazzmusici uit de Britse improvisatie scene.

De liner notes van componist Liam Noble zijn geestig en vatten de muziek van de groep samen. Hij opent met, en ik citeer vrijelijk (maar de Engelse taal is heer en meester): ‘Een van de theorieën over de ondergang van de dinosaurus is dat de verhouding tussen hersenen en lichaam gewoon onwerkbaar was. Lompe reuzen die wankelden richting uitsterven, terwijl kleine warmbloedige zoogdieren, met krachtige hersenen, tussen hun benen krioelend hun embryo’s opaten en de planeet langzaam overnamen’.

Op dit album kun je horen dat deze (geëvolueerde) Dinosaur geen last heeft van de meest waarschijnlijke theorie, namelijk de ‘ecologische catastrofe veroorzaakt door een meteoor’. ‘Veranderlijk, compact, ad rem, respectvol en uitdagend, de gevatte geest van Dinosaur heeft allesbehalve de grootte van een walnoot’, schrijft Noble. Hiermee is de sfeer van dit derde album aardig beschreven en heb je meteen reden genoeg om het te kopen.

Wat valt er verder nog te vertellen? Meest opvallend aan dit nieuwe album is dat het een meer akoestische (unplugged) benadering heeft, ten opzichte van zijn voorgangers waarop meer versterkte muziek met elektronische effecten te horen was. Die elektronica is nog wel te horen in de orgels, synthesizer en andere keyboards van Elliot Galvin. Opvallend is ook dat een nieuwe generatie jazzhelden als inspiratie heeft gediend. Duke Ellington (er staat ook een Billy Strayhorn cover Absynthe op) en Lester Bowie zijn hoorbaar dichtbij, terwijl de vorige albums nog wat meer leunden op Miles Davis in zijn elektrische periode. Typische Engelse relativering met humor, en een vrolijke noot tijdens lockdown. Ik hoop dat er snel weer gereisd mag worden, zodat we kunnen luisteren naar een live concert van Dinosaur in het BIMHUIS.

Laura Jurd – ​trompet
Elliot Galvin – toetsen
Conor Chaplin – ​contrabas
Corrie Dick – ​drums

Koop To The Earth hier.

Wil jij ook in aanmerking komen voor de wekelijkse Lockdown & Listen?
Stuur je album naar BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam, t.a.v. Frank van Berkel, of digitaal naar info@bimhuis.nl, o.v.v. Lockdown & Listen