Menu

Lockdown & Listen week 20

Elke week tipt programmeur Frank van Berkel in zijn Lockdown & Listen een album. In week 20 was dat Freya van Tineke Postma.


Dartelende vogeltjes

Op 8 mei jl. zou Tineke Postma haar albumpresentatieconcert in het BIMHUIS gegeven hebben en deze week zou het kwartet in het land te horen zijn geweest. Ik zet de plaat nog maar eens op. Freya (Friese godin van creativiteit, liefde en vruchtbaarheid) is de titel. Het album is een ode aan verschillende voor Tineke inspirerende vrouwen uitgedrukt in tien prachtige nieuwe stukken. Een album wat een live-optreden evenaart.

Tineke wordt omringd door vier New Yorkse topmusici en laat zich inspireren door de avant-garde scene uit Chicago. Postma’s warme saxofoonmelodieën en Ralph Alessi’s crispytrompetriffs dartelen eindeloos om elkaar heen, als twee vogeltjes. Virtuoos voeren ze een dans uit, dan weer synchroon, dan weer in contrapunt. Ze naderen elkaar heel dicht, maar nooit botsen ze tegen elkaar op. Eigenlijk geldt dit voor de hele groep. Matt Brewer op bas en Dan Weiss op drums vliegen mee, met robuuste klanken in een basale rol. Ook pianiste Kris Davis vervult die rol. Ze speelt op een aantal nummers met subtiele harmonische invullingen. Het kwartet klinkt lekker droog, wat bijdraagt aan de intimiteit van de muziek. Alsof je ter plekke bij de muzikanten thuis zit. Je krijgt hiermee een mooie inkijk in deze ongrijpbare muziek. De klank is puur en daardoor komt de emotie binnen.

De hoes cover is van de in Chicago wonende en werkende kunstenaar Chad Kouri en is speciaal voor Tineke ontworpen in de lijn van zijn Jazz Movement Studies. Het ongrijpbare, mystieke en dansante van de muziek komt terug in de abstracte lijnen van het beeld. Ik verheug me op het live concert, maar tot die tijd leent deze plaat zich uitstekend voor een solitaire lockdown luistersessie. Shut up, listen and let the music get to ya!

Tineke Postma alt / sopraan sax
Ralph Alessi trompet
Kris Davis piano
Matthew Brewer contrabas / elektrische basgitaar
Dan Weiss drums

Het album Freya is hier te koop.

Wil jij ook in aanmerking komen voor de wekelijkse Lockdown & Listen?
Stuur je album naar BIMHUIS, Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam, t.a.v. Frank van Berkel, of digitaal naar info@bimhuis.nl, o.v.v. Lockdown & Listen