Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Educatie


Educatie

Al jong plezier aan muziek kunnen beleven is groot belang. Daarom zijn er — in samenwerking met het Muziekgebouw — speciale concerten, workshops en educatieve projecten voor kinderen en jongeren. Van jazz en wereldmuziek tot en met klassieke, elektronische en nieuwe muziek. Een unieke ervaring in een van de mooiste concertzalen van Nederland.

Het aanbod voor 19-20 voor het basisonderwijs in zowel het Muziekgebouw als het BIMHUIS vindt u hieronder.
Voor meer informatie en/of ons aanbod voor het Voortgezet Onderwijs en het Speciaal Onderwijs, neemt u contact op met de afdeling educatie via 020 788 2014 (Floor Mulder, projectleider Educatie) of educatie@bimhuismuziekgebouw.nl

Groove Beest: Son Swagga
Door Son Swagga en MC Groove Beest

Dit is echt grooooooooovy. Maar wat is eigenlijk een groove? En wanneer groovet iets? Dat gaan we ontdekken met Son Swagga, de nieuwe belofte uit Amsterdam. Zij spelen de allernieuwste jazz, een swingende mix van funk, fusion, spiritual jazz en videogame muziek. Stilzitten is onmogelijk! MC Groove Beest zorgt voor vragen, antwoorden en interactie met de zaal.

Voorafgaand aan het concert vindt een workshop in de klas plaats waarbij alvast de grooves gesmeed worden. Top of the bill komt er ook een musicus van de optredende bands langs om de grooves in de muziek te laten horen.

Voor iedereen die houdt van groovy geluid, videogames, interactie, jazz, funk, bewegen en dansen.

Voor wie: groep 7 en 8
Wanneer: 8 november 2019 om 10.30
Waar: BIMHUIS
Duur: circa 1 uur
Lessen: lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas

Groove Beest: Kruidkoek
BIMHUIS
Door Kruidkoek en MC Groove Beest

Groove Beest Kruidkoek, ja dat klinkt meteen al groovy. Maar wat is eigenlijk een groove? Dit explosieve bandje waar menig schoenzool zijn hiel bij aflikt, gaat het ontdekken! De jongeheren van Kruidkoek noemen het zelf Garage Jazz: een mix van ‘conceptuele, instrumentale, Rock, Jam, Funk, Ska, Afro, Disco grooves’. Het is een mengsel van zo ongeveer alle muziekgenres die je kent. Hoe het klinkt? Groovy.

Voorafgaand aan het gierende concert vindt een workshop plaats in je klas waarbij alvast de grooves gesmeed worden. En er komt ook nog eens een topmuzikant langs om de grooves in de muziek te laten horen. Stilzitten is onmogelijk.

Voor wie: groep 7/8
Wanneer: vrijdag 17 januari 2020 0m 10.30
Waar: BIMHUIS
Duur: 45 minuten
Lessen: lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas


Groove Beest: Shishani & Namibian Tales
BIMHUIS
Door Shishani & Namibian Tales en MC Groove Beest

Een groove lijkt wel te leven! Wat is het eigenlijk? Je ontdekt het samen met Shishani & Namibian Tales. De muzikanten zijn echte wereldreizigers, en allemaal in verschillende culturen opgegroeid. Ze wonen nu in Amsterdam. Hun zoektocht naar bijna uitgestorven Namibische muziektradities leidde naar de Kalahari woestijn, waar het oudste volk ter wereld woont: de San. Daar ontmoetten zij vier oma’s, van wie zij eeuwenoude liederen leerden, en waaruit zij hun eigen nieuwe, verfrissende muziek maakten. Het is Namibische muziek met een eclectische twist. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar als je het hoort, ben je verkocht. In dit schoolconcert ontdek je dat je van oude tradities heel veel kunt leren, en dat je altijd iets nieuws van kunt maken.

Een concert over Namibië, het volk de San, oude tradities, identiteit en ook jazz, funk, interactie, beweging en dans.

Luister hier

Voor wie: groep 7/8
Wanneer: 7 februari 2020
Waar: BIMHUIS
Aanvang: 10.30 uur
Duur: circa 1 uur
Lessen: lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas

Groove Beest: Koffie
BIMHUIS
Door Koffie en MC Groove Beest

Wanneer klinkt iets groovy? En wat is het eigenlijk. Zoek niet verder, want als er iets groovy klinkt, dan is het dit concert. De onweerstaanbare muziek van de Amsterdamse band Koffie is een mix van afrobeat, jazz en seventies funk. Stil blijven staan is onmogelijk tijdens de concerten van deze charismatische groep jonge musici. De achtkoppige band zorgt voor een vervolg op de Nigeriaanse Afrobeat. Geïnspireerd door deze Afrikaanse stijl speelt Koffie oneindige beats met opzwepende improvisaties.

Voorafgaand aan het concert vindt een workshop in de klas plaats waarbij alvast de grooves worden gesmeed. Er komt ook een muzikant langs om de grooves in de muziek vast te laten horen.

Luister hier

Voor wie: groep 7/8
Wanneer: 27 maart 2020
Waar: BIMHUIS
Aanvang: 10.30 uur
Duur: circa 1 uur
Lessen: lespakket, les op school en bezoek muzikant in de klas

Workshop SoundLAB
Muziekgebouw

Wist je eigenlijk wel dat je zelf muziek kunt bedenken? Vanuit het niets! Ga eens op onderzoek uit in ons laboratorium. Iedereen kan spelenderwijs muziek leren maken in deze workshop. Noten lezen of ervaring met een muziekinstrument is niet belangrijk. SoundLAB laat je ervaren dat er veel meer muziekinstrumenten zijn dan die je al kent.

In de workshop SoundLAB staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Met een grote verzameling van zo’n 100 experimentele muziekinstrumenten. Een groot aantal is speciaal voor deze workshop ontwikkeld en maakt gebruik van nieuwe technologieën.

Samen componeren, samenwerken, creativiteit en techniek & wetenschap ontdekken.

Voor wie: groep 3 t/m 8
Wanneer: tijdens schooltijd op aanvraag
Waar: Atriumzaal, Muziekgebouw / W&T traject op school

Caravan
Oorkaan

Met jonge topmusici Julian Schneemann & Drie vrienden.

Sluit aan op het kinderboekenweek thema Reis mee

Hoe klinkt thuis? Vier muzikale vrienden sorteren pakjes. Zij weten precies waar alles naartoe moet. Totdat er een pakje uit de toon valt. Nu moeten ze goed luisteren waar deze thuis hoort.

Pianoman Julian, Turkse fluitspeler Sinan, funky altvioliste Yanna en percussietovenaar Jeroen volgen de melodie. Met een piano, een tas vol Turkse fluiten, een altviool en een stapel trommels gaan ze op weg. De wereld maakt muziek maar hun pakje klinkt anders. Wat moeten ze doen?

Caravan is een muzikale zoektocht naar de klank van thuis en muziek kent geen grenzen. Ontdek Arabische, Ierse en Turkse klanken gemengd met klassieke muziek en jazz.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: 2 oktober, 10.30 en 12.30 uur
Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw
Duur: circa 1 uur
Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met Sinan is ook mogelijk.

VREEMDE STREKEN –
Oorkaan

TRIO DIAMANDA

In deze nieuwe werelden vol geluid ben je nog niet eerder geweest. Een violiste, een cellist en een altvioliste laten horen hoe mooi strijkers bij elkaar kleuren. Ze gaan op zoek naar nieuwe werelden in een fysiek en poëtisch strijkorkest. Het is een nieuwe voorstelling die de hele klas op z’n stoel houdt.

In het Muziekgebouw ontdek je de mooiste en gekste dingen waar je nog nooit van gehoord hebt. Vreemde streken is een theatrale ontdekkingstocht waarin drie strijkers als ware pioniers met jou de grenzen verkennen van hun instrumenten.

Nieuwe klanken van Garth Knox komen samen met eeuwenoude tonen en opzwepende Ierse Folk, we gaan op zoek naar nieuwe werelden en zijn nieuwsgierig naar alles wat anders is.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: 21 februari om 10.30 en 12.30 uur. Let op: Voorjaarsvakantie
Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw
Duur: circa 1 uur
Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met een violist is ook mogelijk.

DE DROMENBLAZERS
Oorkaan

Met NIEUW AMSTERDAMS KLARINET KWARTET

Vier jongens blazen dromen tot leven. Ze laten zich meeslepen door hun fantasie. Vol jeugdige verwondering en soms een tikje overmoedig, spelen ze spelletjes en dagen ze je uit om mee te dromen. Of dagdromen. Of slaapdromen. Of op-je-kop-dromen.

Dromenblazers is een magisch vrolijk klarinetconcert waarin de vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet soepel swtichen tussen verschillende muziekstijlen. Van Gershwin tot Mahler tot Dvorák en meer. Want in dromen kan alles!

Een voorstelling over dromen tot leven blazen, plezier, dagdromen, je fantasie aanzetten, de klarinet familie en het bijzondere Mahlerjaar 2020.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: 3 april om 10.30 uur en 12.30 uur
Waar: Grote Zaal, Muziekgebouw
Duur: circa 1 uur
Lessen: Digitaal lesmateriaal, een workshop in de klas over het thema filosoferen en muziek met musici is ook mogelijk.


KWARTETTEN MET BEETHOVEN
OORKAAN – DUDOK QUARTET AMSTERDAM

Vier musici spelen buiten met elkaar een kwartetspel. “Heb jij voor mij van de strijkers de altviool? Ik mis nog van de getallen nummer 4. Wie heeft van de metamorfose de vlinder? En wie heeft de allermooiste kleur goud?” Met de muziek gaat het Quartet een dialoog met je aan en neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel.

De prachtige muziek van Beethoven is steeds in beweging en wordt, net als de kaarten in het spel, steeds opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar?

Een concert vol fantasie, beweging en verwondering met de mooiste muziek van het bijzondere Beethovenjaar 2020.

Voor wie: groep 3 t/m 6
Wanneer: 27 januari 2020 om 11.30 uur en 13.30 uur
Waar: Muziekgebouw
Duur: 45 à 55 minuten
Lessen: Lessen met digitaal materiaal, hoorspel en workshop