Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Xavier Pamplona Septet

Wie is Xavier Pamplona? Zeven illustere Amsterdamse musici weten het antwoord. Met composities van o.a. Guus Janssen, Paul Termos en bandleider Raoul van der Weide.

Xavier Pamplona is een enigma, een mythische figuur én de naam van een ensemble met bekende namen uit de jazz- en improvisatiescene van Amsterdam. De groep werd in 2016 opgericht door contrabassist/componist Raoul van der Weide en reflecteert belangrijke invloeden van componerende improvisatoren en hun ensembles waar hij deel van uitmaakt(e) tussen 1978 en heden: Tristan Honsinger, Maarten Altena, Bert Koppelaar (Punt-Uit Orkest), Guus Janssen (Septet en Orchestra), Paul Termos Trio, Burton Greene Trio en Quartet, Michael Scheen (Blue Lines Trio en Sextet) en Jan Willem van der Ham.

Daarbij verwijst de groep naar de jazztraditie met zogenaamde ‘traces/insertions’, toespelingen op musici als Mingus, Monk en Steve Lacy, die oriëntatiepunten worden voor groepsimprovisaties met veel vrijheid voor individuele inbreng.

‘Van der Weide’s missie met dit septet is de invloed van componerende improvisatoren van de eerste decennia doorgeven aan een nieuwe generatie. Die jonge generatie weet overigens uitstekend raad met dit muzikale erfgoed. Het speelplezier spat ervan af’ (Draai om je oren).

Michael Moore klarinet, Alistair Payne trompet, Ziv Taubenfeld basklarinet, Giuseppe Doronzo baritonsax, Marta Warelis piano, George Hadow drums, Raoul van der Weide contrabas, percussie en composities