BIMHUIS Amsterdam09 mrt 2018 - Vijay Iyer & Craig Taborn - BIMHUIS Amsterdam
Menu
+31 (0)20 - 788 2150 | info@bimhuis.nl

Vijay Iyer & Craig Taborn

Twee pianisten uit New York, leeftijdsgenoten, vrienden en bovendien absolute boegbeelden van de avontuurlijke hedendaagse muziek treden op als duo.

Dit concert wordt aanbevolen door:
MRT 2018 Felix Schlarmann

Het is zeldzaam dat deze twee pianisten met z’n tweeën optreden. Beiden worden geprezen om hun fantasierijke spel en om hun kwaliteiten als solopianist en bandleider van vele ensembles, vaak met prominente jazz- en improvisatiemusici uit New York. Dit unieke uitstapje van hun drukke schema’s is wellicht ook meer dan een duo, maar een uitdagend vraag- en antwoordspel tussen twee vernieuwende geesten, die open staan voor zowel de jazzgeschiedenis als nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hiphop, elektronica en het klassieke spectrum.

Vijay Iyer is naar eigen zeggen geen typische virtuoos en toch is hij een groot voorbeeld voor de huidige generatie jazzpianisten, juist vanwege zijn originaliteit en zijn unieke timing. Thelonious Monk is een belangrijke inspiratiebron, maar hij kan ook zo maar verwijzen naar Michael Jackson, M.I.A. of techno-pionier Robert Hood. Zijn compagnon Craig Taborn wordt gelauwerd als ‘visionair van de huidige jazzgeneratie’ (Downbeat) vanwege zijn intrigerende spel waarop hij de tonen en boventonen van de piano tot het kleinste detail weet te ontleden.

‘Een pianospektakel dat meanderde tussen expressionisme en impressionisme’ (Enola.be over Vijay Iyer & Craig Taborn).

‘They showed an amazing level of communication as they ran through one adventurous number after another. They kept the crowd guessing throughout the set list, motoring through a variety of tunes that spanned the gamut of modern jazz styles. The two players volleyed short leads countless times, delivering the musical equivalent of a tennis match’ (JazzTimes).

Vijay Iyer, Craig Taborn piano

Facebook event

After

Na afloop DJ Phonautogram in het café